ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Kαρότο και μαστίγιο" από την Τράπεζα της Ελλάδος για την οικονομία

01:05 - 17 Δεκ 2013 | Οικονομία
"Kαρότο και μαστίγιο" από την Τράπεζα της Ελλάδος για την οικονομία
Σήμερα η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην οποία προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, προβλέπει η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπου σταδιακά η παρουσία του κράτους που μέχρι τώρα αποτελούσε το εμπόδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, θα περιοριστεί.

 

Όπως αναμένεται να πει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί σε τέσσερις άξονες:

 

- την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

 

- την άνοδο των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα με αιχμή την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων,

 

- τη θετική συμβολή του εξαγωγικού τομέα της οικονομίας καθώς και του τουρισμού και,

 

- την ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Η κυβέρνηση,  αναμένεται να πει ο κ. Προβόπουλος, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προειδοποιώντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αποτυπώνουν με ειλικρίνεια και συνέπεια την οικονομική τους κατάσταση έχει φτάσει στο ανώτατο όριο.

 

Μεγάλο κομμάτι της έκθεσης του διοικητή αναφέρεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώνονταν κοντά στο 29,5%. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη δημιουργία υπερ-διευθύνσεων σε κάθε τράπεζα, οι οποίες με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο θα διαχειριστούν το κρίσιμο αυτό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η ενίσχυση των εσωτερικών δομών των τραπεζών ώστε να επιτύχουν την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:24 - 17 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.