ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: "Δεν θα μειώσουμε τον ΕΦΚ για να θερμαίνονται... πισίνες και λαθρέμποροι- Αρκούν ηλεκτρικό ρεύμα και επίδομα θέρμανσης"

16:44 - 25 Δεκ 2013 | Οικονομία
Κυβέρνηση: "Δεν θα μειώσουμε τον ΕΦΚ για να θερμαίνονται... πισίνες και λαθρέμποροι- Αρκούν ηλεκτρικό ρεύμα και επίδομα θέρμανσης"
Κανένα περιθώριο συζήτησης δεν αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, απορρίπτοντας σχετικά αιτήματα που έχουν καταθέσει ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές. Όσον αφορά το ζήτημα της αιθαλομίχλης, απηύθυνε έκκληση στους περιφερειάρχες να ενεργοποιούν προληπτικά τη διάταξη για τη δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες συναγερμού.

Ειδικότερα, μετά από σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Υγείας που πραγματοποιήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα, για το ζήτημα της αιθαλομίχλης λόγω της υπερβολικής καύσης ξύλων, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε "επιτυχή" την εφαρμογή της εξίσωσης του ΕΦΚ πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, επικαλούμενος πληθώρα αριθμών, με τους οποίους εξήγησε αναλυτικά σε ποιους παράγοντες οφείλεται η μειωμένη κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της οποίας καταγράφεται υστέρηση εσόδων.

 

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η απόκλιση των καθαρών εσόδων από τον φόρο στο πετρέλαιο είναι 5% και οφείλεται κυρίως στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε το 2012 εν όψει της αύξησης της τιμής του και στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες.

 

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, τονίζοντας πως μείωση του ΕΦΚ σημαίνει ότι "ανοίγουμε ξανά παράθυρο στο λαθρεμπόριο και επιδοτούμε τους πάντες ανεξαρτήτως εισοδήματος, ακόμη και αυτούς που π.χ. θέλουν να θερμαίνουν τις πισίνες τους"

 

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν επίδομα θέρμανσης. Σημείωσε πως υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς έως τώρα έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ. ευρώ.

petrelaio251213

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν καθαρά καύσιμα και να αξιοποιούν την δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες που καταγράφεται αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να ενεργοποιείται από τους περιφερειάρχες και προληπτικά, όταν αξιολογούν ότι επίκεινται μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης.

 

Ο κ. Μανιάτης κάλεσε τους πολίτες να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς -όπως είπε- περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα παροχής δωρεάν ρεύματος.

σομπα251213

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συμφώνησε με τον κ. Στουρνάρα ότι το μέτρο εξίσωσης των ΕΦΚ ήταν επιτυχημένο και υποστήριξε ότι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, "άθελά τους θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων".

 

Όπως είπε, η κυβέρνηση δρα προληπτικά καθώς η ΚΥΑ για το δωρεάν ρεύμα βγήκε εγκαίρως και επεσήμανε ότι οι αδύναμοι πρέπει να πάρουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς μπορούν να καλυφθούν 5 εκατομμύρια πολίτες.

 

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, "να αναλαμβάνει ο καθένας το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης και να σβήνει εκείνα τα θερμαντικά μέσα που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα".

νεφος251213

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.