ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αποτυχημένο ελληνικό κράτος "τύπου Αφγανιστάν" και η "κατά φαντασίαν θεραπευμένη"… οικονομία του!

00:01 - 07 Ιαν 2014 | Οικονομία
Το αποτυχημένο ελληνικό κράτος "τύπου Αφγανιστάν" και η "κατά φαντασίαν θεραπευμένη"… οικονομία του!
Νέα αρνητικά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, με το περιοδικό Der Spiegel να κάνει λόγο για στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά!

Ειδικότερα, το περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα "αποτυχημένο κράτος" (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»;

 

Το Spiegel σημειώνει ότι η μετακίνηση του Φούχτελ αποτελεί ενδεχομένως μία σύμπτωση στις ανακατατάξεις που επέφερε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτή η σύμπτωση «πέφτει στο μάτι» με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου.

 

Το Spiegel υπογραμμίζει ότι παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν πως η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία "της ελπίδας", μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό».

 

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, οι "θετικοί απολογισμοί" από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση –αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους».

 

Επιπλέον, οι αρθρογράφοι του Spiegel πιστώνουν στην Ελλάδα τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών, ωστόσο αποφαίνονται ότι «πίσω από αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος».

Όπως επισημαίνεται, όποιος έχει σαφή εικόνα της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της πολιτικής στην Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί κάποτε».

Der-Spiegel060114

H Ελλάδα ρυθμιστής

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδα ςστη συνέντευξή του, την Κυριακή, προς την Frankfurter Sonntagszeitung, διαπιστώνοντας ότι «ο κ. Βενιζέλος δεν χρειάζεται δυστυχώς να φοβάται ότι τα λόγια του μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην προθυμία των εταίρων για παροχή περαιτέρω βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος εφιστά την προσοχή στο ποιος έχει ποιον στο χέρι» υπογραμμίζει η FAZ, παραθέτοντας την προειδοποίηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε απειλή για τους γερμανούς φορολογούμενους».

 

Όπως επισημαίνει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα, «αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα στον πέμπτο χρόνο της ευρωκρίσης».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:17 - 07 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.