ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλάους Ρέγκλινγκ: "Δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους"

16:12 - 07 Ιαν 2014 | Οικονομία
Κλάους Ρέγκλινγκ: "Δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους"
Την εκτίμηση ότι οι ελπίδες της Ελλάδας για μία νέα συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους της με στόχο την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2014 δεν είναι ρεαλιστικές, εκφράζει ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο γερμανικό Spiegel.

«Δεν θα υπάρξει κούρεμα του χρέους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, εξηγώντας ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχοντας χορηγήσει 133 δισ. ευρώ σε 30-ετή δάνεια που έχουν ήδη εκταμιευθεί, με επιτόκιο 1,5%. Για τα επόμενα δέκα χρόνια ανεστάλη η καταβολή τόκων, και όλα αυτά- σύμφωνα με τον ίδιο- αντιστοιχούν από οικονομική άποψη σε ένα "κούρεμα του χρέους".

 

Επίσης, προσθέτει ότι το περιθώριο για μία αλλαγή των όρων από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, είναι επίσης πολύ μικρό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχοντας συμβάλλει με 27,2 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται να μειώσει το επιτόκιό του.

 

"Μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρά περιθώρια ελιγμών στα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, είναι δικό τους θέμα. Την απόφαση για κάτι τέτοιο θα πρέπει να την πάρει ο πιστωτής, δηλαδή η κάθε χώρα ξεχωριστά", τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

klaus-regling070114

Το Spiegel αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι ο επικεφαλής του ΕΜΣ αντικρούει τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ότι πρέπει να επιμηκυνθούν οι διάρκειες των δανείων και να μειωθούν τα επιτόκια. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε κάποιους διαδρόμους των Βρυξελλών γίνεται λόγος για «εκβιασμό» όσον αφορά τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στη γερμανική εφημερίδα.

 

Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις του Γερμανού επικεφαλής της ομάδας κρούσης (Task Force) της ΕΕ στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος βλέπει ακόμη πολλές δυνατότητες βελτίωσης στην Ελλάδα, οι οποίες δεν κοστίζουν καθόλου χρήματα. 

 

«Η ελληνική πολιτική και διοίκηση δυσκολεύονται όπως και στο παρελθόν πολύ συχνά με τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ στο Spiegel και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο για όλη την Ελλάδα. «Με την εξάλειψη των υπερβολικών αδειών που απαιτούνται, οι εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν άμεσα κατά 10%» πρόσθεσε ο κ. Ράιχενμπαχ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.