ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας για κούρεμα: «Ο Σόιμπλε μου είπε, Γιάννη ξέχνα το»

12:47 - 10 Ιαν 2014 | Οικονομία
Στουρνάρας για κούρεμα: «Ο Σόιμπλε μου είπε, Γιάννη ξέχνα το»
«Ο Σόιμπλε μου είπε, Γιάννη ξέχνα το. Οπότε τι μπορώ να κάνω;» διερωτάται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη στους Financial Times, για το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Μέσω της συνέντευξης ζητεί επίσης ηπιότερη στάση από την τρόικα επισείοντας τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης.
Ως προς το επίμαχο ζητούμενο του «κουρέματος» που απέκλεισε η Γερμανία, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι δέχτηκε πίεση από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πωλ Τομσεν, να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους του – μεταξύ τους και τον Σόιμπλε – να δεχτούν απώλειες μέσω ενός «κουρέματος» στα δάνειά τους.

«Ο Πωλ και η Λαγκάρντ μου είπαν ότι έπρεπε να τους στηρίξω. Εγώ είπα εντάξει γιατί αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα, αλλά είναι κάτι που βρίσκεται εκτός συζήτησης» αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας την αντίδραση Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το άρθρο ο υπουργός σημειώνει ότι η συρρικνούμενη κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταστήσει πολύ δύσκολο να περάσουν σκληρά οικονομικά μέτρα. «Η πλειοψηφία είναι ισχνή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και άλλα που δεν μπορούν να γίνουν» τονίζει.

Ο κ. Στουρνάρας κατηγορεί την τρόικα για «μαξιμαλισμό» που «τρόμαξε» τόσο τις αγορές όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας. «Όταν είναι εδώ η κίνηση στην αγορά είναι αναιμική. Το βλέπουμε ακόμη και στον κόσμο που ψωνίζει στα μαγαζιά. Ο κόσμος φοβάται όταν είναι εδώ η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Σύμφωνα με το άρθρο η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ο έλεγχος της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, ωστόσο τελικά – λόγω της διαφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί – θα γίνει την ερχόμενη χρονιά.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην τρόικα υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό, με την Αθήνα να έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα συγκεντρώσει ακόμη ένα δισ. ευρώ, ωστόσο οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, καθώς η τρόικα υποστηρίζει ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε οι μισές.

Το άρθρο αναφέρει ότι η τρόικα πιέζει για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο ο κ. Στουρνάρας επισείει τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση. «Αν πάμε στο Κοινοβούλιο τέτοιο μέτρο όταν η ανεργία είναι στο 27% δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό» τονίζει.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 10 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.