ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτιά της Μακεδονίας στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

16:15 - 14 Ιαν 2014 | Οικονομία
Πρωτιά της Μακεδονίας στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Αύξηση της τάξης του 20% σημείωσε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, φτάνοντας το 73% από το 53% μέσα σε ένα χρόνο – επίδοση κορυφαία μεταξύ των 13 περιφερειών.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι «είμαστε η πρώτη Περιφέρεια σε εκταμίευση κονδυλίων για το 2013», επισημαίνοντας ότι στην πιο δύσκολη χρονιά για την οικονομία «πετύχαμε να τρέξουν έργα και σε μια στεγνή αγορά πληρώσαμε 174 εκατ. ευρώ».

Όπως πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, ολοκληρώθηκαν σημαντικά συγκοινωνιακά έργα που είχαν παγώσει, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παράλληλη υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 στη νέα περίοδο θα έχει αυξημένα κονδύλια κατά 27% για την Κεντρική Μακεδονία, με βάση τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.  

«Η επόμενη πενταετία σηματοδοτεί για μας τη μεγάλη ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία. Στην επόμενη πενταετία δεν θα αφήσουμε τίποτε στην τύχη» δήλωσε.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν ενδεικτικά τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, υλοποιούνται 63 έργα κτηριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας,  21 έργα αστικής και αγροτικής αναγέννησης, ενώ ολοκληρώνονται 33 έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και 13 παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Επίσης, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές και εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στον τομέα των σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών υλοποιούνται και ολοκληρώνονται 35 έργα.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της Περιφέρειας για την καταπολέμηση της ανεργίας, υλοποιούνται 28 τοπικά σχέδια για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.