ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Παρωνυχίδα" η λίστα Λαγκάρντ: 22 δις που δεν δικαιολογούνται έκαναν φτερά στο εξωτερικό- Αλαλούμ με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ελεγκτές!

22:40 - 14 Ιαν 2014 | Οικονομία
"Παρωνυχίδα" η λίστα Λαγκάρντ: 22 δις που δεν δικαιολογούνται έκαναν φτερά στο εξωτερικό- Αλαλούμ με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ελεγκτές!
Το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες έρχεται για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια, με αφορμή τη φοροδιαφυγή, η οποία καλά κρατεί και μπερδεύει ακόμη και τους ελεγκτές. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, ότι ενώ οι καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, τα ποσά που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν κατά τους ελέγχους 54.000 εμβασμάτων στο εξωτερικό, τη τριετία 2009-2011, ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ ανέρχονται. Όπως είπε αρχικά ο κ. Στέλιος Στασινόπουλος, πρόκειται για εμβάσματα τα οποία ελέγχονται με την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το σύνολο τους εκτιμάται στα 54 δισ. ευρώ!

Και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από τον "ίλιγγο" που προκαλούν τα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι την επίμαχη περίοδο βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα, και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου!

 

Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει την καθυστέρηση στον έλεγχο των εμβασμάτων αυτών στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. "Ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε

στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία" σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι η επιτάχυνση στους ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λίστας Λαγκάρντ.

 

Αναφορικά με την πορεία του ελέγχου των 54.000 εμβασμάτων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος ρωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές την ευθύνη του ελέγχου δεν την έχει πλέον το ΣΔΟΕ. Ως εκ τούτου η Επιτροπή θα εξετάσει το επόμενο διάστημα να καλέσει σε ακρόαση τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη.

forodiafi140114

Ο ίδιος ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε πάντως πως 54 χιλιάδες Έλληνες κατά την τριετία 2008-2011 είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους σχεδόν 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς τα 22 δισ. φαίνεται να μην «δικαιολογούνται» από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που έστειλαν χρήματα εκτός συνόρων κατά την επίμαχη περίοδο.

 

Στα επικριτικά σχόλια μελών της Επιτροπής για βραδύτητα με την οποία προχωρούν οι έλεγχοι των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε πως η υπόθεση είναι υποσύνολο των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ, κάνει καλά τη δουλειά του και σημείωσε ενδεικτικά ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια ευρώ προσδοκώμενα από φυσικά πρόσωπα, και πολλαπλάσια αυτών από επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί.

 

Συγκεκριμένα ο κ.Στασινόπουλος αποκάλυψε πως από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί προέκυψε πως:

  • 52 αγρότες είχαν αποκρύψει 52.000.000 ευρώ από ΦΠΑ και επιδοτήσεις
  • 18 δικηγόροι είχε αποκρύψει 23.000.000 ευρώ
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν αποκρύψει 29.000.000
  • 7 υπόχρεοι πόθεν έσχες 8.000.000 ευρώ
  • 2 καλλιτέχνες 4.200.000 ευρώ

Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθούν, καθώς, όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος, επειδή πρόκειται για υψηλά ποσά αναμένονται οι προσφυγές των εμπλεκομένων, κάτι που καθιστά χρονοβόρα την όλη διαδικασία.

forodiaf140114

Ο έλεγχος των μεγαλοκαταθετών της λίστας Λαγκάρντ προχωράει με ρυθμούς χελώνας

Όπως ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος από τα 1700 και πλέον ονόματα που έχουν ταυτοποιηθεί από την επίμαχη λίστα, μέχρι στιγμής υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία μόνον για έξι άτομα από τη λίστα «και η  περιουσία για τα έξι αυτά άτομα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ» είπε και πρόσθεσε επίσης ότι παράλληλα έχουν ξεκινήσει 266 έλεγχοι εκ των οποίων οι 155 είναι σε προχωρημένο στάδιο και όπως εκτίμησε ίσως και αυτό το μήνα να υπάρξει ολοκλήρωση των ελέγχων.

 

Εξηγώντας βέβαια τη μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από τις τράπεζες ήταν μαζικά και όχι κατά φορολογούμενο και κατά συνέπεια «ο εφοριακός δεν μπορούσε να επέμβει. Ήταν αδύνατον. Έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ. Έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα. Έπρεπε κάποιος να τα διαχωρίσει. Τα διαχώρισαν άνθρωποι της πληροφορικής και αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν πολύ δύσκολος ο έλεγχος να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

 

Πέρα τούτου ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ αφού δήλωσε ότι τα στοιχεία ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι, «έπρεπε τότε να ελεγχθεί και η αγορά για να μην υπάρξει καθίζηση στον ΦΠΑ ενώ μετά οι ελεγκτές έπρεπε να περάσουν για μήνα και ένα σεμινάριο». «Άρα η πραγματική διερεύνηση της λίστας άρχισε μετά το καλοκαίρι» είπε και άφησε άφωνα όλα τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

forodiafig140114

Τελευταία τροποποίηση στις 02:51 - 15 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.