ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγωμένες αγοραπωλησίες ακινήτων λόγω καθυστερήσεων σε εγκυκλίους εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ και φόρου υπεραξίας

13:08 - 17 Ιαν 2014 | Οικονομία
Παγωμένες αγοραπωλησίες ακινήτων λόγω καθυστερήσεων σε εγκυκλίους εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ και φόρου υπεραξίας
Ως άλλο ένα παράδειγμα της ελληνικής προχειρότητας εκλαμβάνεται το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι εφαρμογής τόσο του ΕΝΦΙΑ, όσο και του φόρου υπεραξίας ακινήτων με αποτέλεσμα πολλές αγοραπωλησίες να έχουν παγώσει σε μια περίοδο που κράτος και πολίτες ψάχνουν μανιωδώς έστω κι ένα ευρώ εσόδων…

Το θέμα έχει τεθεί στην ηγεσία που φιλοδοξεί άμεσα να εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους. Πάντως αυτό που τονίζεται ειδικά σε σχέση με το φόρο υπεραξίας είναι ότι είναι υποχρεωμένοι όσοι μεταβιβάζουν ακίνητο να πληρώνουν και 15% φόρο υπεραξίας, έστω κι αν δεν έχει εκδοθεί ακόμα η εγκύκλιος που θα ορίζει πώς ακριβώς θα υπολογίζεται η υπεραξία. Ειδικά στις περιπτώσεις παλαιών ακινήτων, θα γίνονται με τη εγκύκλιο που ορίζει τον Τύπο της δήλωσης που πρέπει να συνοδεύει πλέον όλες τις αγοραπωλησίες.

Σημειώνεται ότι ο φόρος αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα, για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται στην εφορία σε δύο αντίτυπα και από αυτά το ένα μένει στην εφορία και το έτερο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι δήλωση υποβάλλεται ακόμη και όταν δεν προκύπτει υπεραξία, δηλαδή είναι μηδενική ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό. Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη.

Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος, και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά το χρόνο κτήσης. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική. Η τιμή πώλησης είναι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα κατά το χρόνο της μεταβίβασης.Η υπεραξία μειώνεται με συντελεστές ανάλογα με τη παλαιότητα:

Από:
-       1 έως 5 έτη: 0,95

-       5- 10 έτη: 0,87

-       10- 15 έτη: 0,79

-       15- 20 έτη: 0,73

-       20- 25 έτη: 0,66

-       πάνω από 25 έτη: 0,61

Η υπεραξία, απομειωμένη, με τους παραπάνω συντελεστές, μέχρι του ποσού των 25.000€, απαλλάσσεται από το φόρο, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.