ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Economist προβλέψεις για το 2014: Τα golden boys κάνουν στην άκρη μπροστά στην ελίτ της τεχνολογίας – κίνδυνος έκρηξης στην Ελλάδα – στις κάλπες το 42% του πλανήτη

12:48 - 22 Ιαν 2014 | Οικονομία
Economist προβλέψεις για το 2014: Τα golden boys κάνουν στην άκρη μπροστά στην ελίτ της τεχνολογίας – κίνδυνος έκρηξης στην Ελλάδα – στις κάλπες το 42% του πλανήτη
Η Δύση παίρνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης, τα golden boys των τραπεζών κάνουν στην άκρη για να περάσει η ελίτ της τεχνολογίας, το ψηλότερο κτήριο ανά την υφήλιο ξεπροβάλλει στην Κίνα και τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού στέκονται μπροστά σε μία κάλπη την ώρα που γίνεται πραγματικότητα το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα.
Η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα golden boys των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη, σύμφωνα με το διευθυντή σύνταξης του περιοδικού The Economist Daniel Franklin, που παρουσίασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την ετήσια έκδοση του βρετανικού ομίλου «Ο Κόσμος το 2014» για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο υπεύθυνος της έκδοσης προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά $544 δις (ΗΠΑ - $370 δις, Ιαπωνία – $91 δις, Βρετανία – $43 δις, Γερμανία – $40 δις).
Στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης τοποθέτησε στη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας, η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη, χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία.
The Economist: Έτσι θα είναι ο κόσμος το 2014

Κίνδυνος έκρηξης στην Ελλάδα

Παράλληλα, μετέφερε την εκτίμηση του Economist ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, γεγονός το οποίο απέδωσε στο έβδομο συνεχιζόμενο έτος ύφεσης της οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην ένταση η οποία απορρέει από το ευαίσθητο θέμα των νησιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Εξάλλου, επιγραμματικά ο Daniel Franklin είπε ακόμη για το 2014:
  • Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το Sky City (Σαγκάη) θα είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 838 μέτρα.
  • Ο ιδρυτής της Virgin Richard Branson θα διοργανώσει το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ίδιος μαζί με τα δύο παιδιά του.
  • Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα προσελκύσει τα βλέμματα του φιλοθεάμονος κοινού στη Βραζιλία. Πιθανές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με αιχμή το κόστος ανάληψης της διοργάνωσης, ενδεχομένως να επισκιάσουν τα ματς.
  • Το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να ψηφίσει σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία.
  • Ποιος θα ηγεμονεύσει το 2014; Μεγάλοι «παίκτες», όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και η Κίνα θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες.
 
Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.
Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ρευστότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2014, αν και σε χαμηλότερο ρυθμό, εξέφρασε ο επικεφαλής στρατηγικής της Amundi Eric Mijot, ο οποίος πάντως επισήμανε ότι δεν έχουν επιστρέψει όλα τα ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών στα επίπεδα του 2008.
Για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές το 2014 έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής διαχείρισης κινδύνων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και του ομίλου ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, o οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για «θεμελιακά στοιχεία που παραπέμπουν, ακόμη μία φορά, σε ένα ισχυρό δολάριο».

Oι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία το 2014 δεν προμηνύονται θετικές, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, υπογραμμίζοντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και σε πιθανή μετανάστευση ταλέντων. Πάντως, συμπλήρωσε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.