ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: "Οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα θα διαρκέσουν όσο πρέπει"

17:47 - 22 Ιαν 2014 | Οικονομία
Στουρνάρας: "Οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα θα διαρκέσουν όσο πρέπει"
Σε πρόσφατη ομιλία του κ. Ντάσελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, παρέπεμψε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα "θα διαρκέσουν όσο πρέπει". Την απάντηση αυτή έδωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του κ. Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Αθήνα ευθύνεται για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τριμερή.

Κατά την ομιλία του για την οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία».

 

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ρόλο της τρόικας, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας.

troika220114

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι στο Eurogroup τού Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα που το πέτυχε το 2013. «Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης, ο Ι. Στουρνάρας τόνισε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος μείωσής του είναι να επιστρέψουν και πάλι στην Ευρώπη υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Αυτός είναι ο πρώτος και ο πλέον βιώσιμος τρόπος για να μειωθεί το χρέος» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσης του χρέους, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συλλογής των εσόδων του κράτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.