ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mε e-mails και από τηλεφώνου οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Στουρνάρας: "Στο τέλος θα συμφωνήσουμε"

13:50 - 23 Ιαν 2014 | Οικονομία
Mε e-mails και από τηλεφώνου οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Στουρνάρας: "Στο τέλος θα συμφωνήσουμε"
«Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, φτάνουμε προς το τέλος και κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε για τον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Μία ακόμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει ακριβής ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι στο επικείμενο Eurogroup δεν θα υπάρχει η Ελλάδα ως βασικό θέμα, ενώ παράλληλα, όπως σημείωσε, συνεχίζουμε με την τρόικα την αποστολή στοιχείων και τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Στουρνάρας, εκτίμησε επίσης ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία και δήλωσε αισιόδοξος επ' αυτού.

«Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, φτάνουμε προς το τέλος και κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε για τον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Πάντως, ένα μόλις 24ωρο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε κάνει λόγο για καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε στην επιστολή του προς το Κοινοβούλιο της χώρας του ότι οι καθυστερήσεις στην επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα αποδίδονται στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε η ελληνική πλευρά δεν έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους για την εκταμίευση των δόσεων του τέταρτου τριμήνου του 2013.

 troika230114

Μέτρα

Μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 4,5 δις€ ζητεί απο την Ελλάδα η τρόικα για την επόμενη διετία, 2014-2015.

Απο αυτά το 1,5 δις ειναι για φέτος και τα υπόλοιπα 3 δις€ για του χρόνου . Σύμφωνα με πληροφορίες απο την... εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση  που εχει το υπουργείο Οικονομικών με την τροικα, η τελευταία εχει απορρίψει ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά για την κάλυψη του κενού, όπου οι δανειστές το προσδιορίζουν στα 400εκ.€ απο το νέο φόρο ακινήτων και 300εκ.€ απο την παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Επίσηs μεγάλο θεμα εχει προκύψει και απο την μείωση των εργοδοτικων εισφορών κατα 3,9%, καθωs η τρόικα θεωρεί ότι η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία θα ειναι 850εκ.€Τούτων δοθέντων τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομων αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα κρίθεί σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

 

Η μικρή πρόοδος στην τριμηνιαία αξιολόγηση της τρόικας, η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2013 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης, ενώ ο έλληνας Υπουργούς αναμένεται ότι θα κληθεί να απαντήσει στα πιεστικά ερωτήματα των ομολόγων του.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:44 - 23 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.