ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη σημείωσε τον Ιανουάριο η Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της Markit

17:18 - 23 Ιαν 2014 | Οικονομία
Βρετανία: Ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη σημείωσε τον Ιανουάριο η Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της Markit
Η οικονομία της Ευρωζώνης ξεκίνησε το 2014 με ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit.

Ο δείκτης PMI, ο οποίος αποτυπώνει τη δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 53,2 μονάδες από 52,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης και υπερβαίνει όλες τις προβλέψεις που έγιναν σε έρευνα του Ρόιτερ μεταξύ 25 οικονομολόγων.

 

«Ελπίζουμε ότι η ανάκαμψη που βλέπουμε στη Γερμανία και στην υπόλοιπη περιοχή - που σημείωσε την ισχυρότερη ανάπτυξη από τα μέσα περίπου του 2011 - θα βοηθήσει τη Γαλλία να ξεφύγει από τη σημερινή άσχημη κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον.

marki230114

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Γαλλίας έδειξε ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, αν και η κάμψη ήταν λιγότερο έντονη. Στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε σε υψηλό 31 μηνών.

 

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είχε ευρεία βάση, καθώς σημειώθηκε αύξηση της δραστηριότητας τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες από 51 μονάδες τον περασμένο μήνα.

 

Ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα ανήλθε στις 53,9 μονάδες (υψηλό 32 μηνών) από 52,7 μονάδες. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής, που αποτελεί μία παράμετρο για τον υπολογισμό του PMI, αυξήθηκε στις 56,7 μονάδες (υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2011) από 54,9 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.