ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγία Ε.Ε. για δανειολήπτες: «Καήκαμε στο χυλό φυσάμε και το γιαούρτι» - δικαιώματα ενημέρωσης σε όσους λαμβάνουν δάνεια

11:12 - 30 Ιαν 2014 | Οικονομία
Περίοδο 7 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα μελέτης της σύμβασης που καλείται να υπογράψει για να λάβει τα δάνεια δίνει η νέα κοινοτική οδηγία, που επιφέρει εκτός των άλλων ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ σε δύο χρόνια από σήμερα.

Η νέα οδηγία ορίζει ότι ο δανειολήπτης μετά την υπογραφή της σύμβασης θα έχει στη διάθεσή του τον ίδιο αριθμό ημερών για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι αγοραστές ακινήτων θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη και ότι θα προστατεύονται καταλλήλως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο.

Παράλληλα, η νομοθεσία θα προστατεύει εν μέρει τους αγοραστές και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν.

Ειδικότερα, για δάνεια σε ξένο νόμισμα, θα δίδεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αλλάξει το νόμισμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζει η σύμβαση πίστωσης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση λήφθηκε με ειδική πλειοψηφία, καθώς απείχαν Λουξεμβούργο, Τσεχία, Λετονία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.