ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 καθοδόν για συμφωνία με την τρόικα – Απαντήσεις στις αιτιάσεις Eurostat

01:01 - 12 Φεβ 2014 | Οικονομία
Με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 καθοδόν για συμφωνία με την τρόικα – Απαντήσεις στις αιτιάσεις Eurostat
Οριακές χαρακτηρίζει τις διαφορές που έχουν τρόικα και Υπ. Οικονομικών για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκτιμά ότι το 2014 δε θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Μάλιστα τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας επί του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 είναι κοντά, καθώς τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συμφωνήσει στους αριθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού έως το Δεκέμβριο του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργού Οικονομικών υποστήριξε πως "ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της θετικής επίπτωσης του πλεονάσματος του 2013 στο φετινό προϋπολογισμό" και ξεκαθάρισε ότι "από την αρχή το υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρούσε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν".

 

Η αισιοδοξία, της ελληνικής κυβέρνησης είναι διάχυτη, καθώς ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο του στόχου για 812εκ.€. Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του. Ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του 2013 είπε ότι σε ταμειακή βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013 ήταν περίπου 900εκ.€ καλύτερο από τους στόχους.

dimosionomikok110214

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού κατά τον Ιανουάριο του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ, έναντι 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.831 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 253 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.084 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.524 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 460 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 405 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.356 εκατ. ευρώ).

 

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 666 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 15,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 980 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 24,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός της γενικής κυβέρνησης κατά 347 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 308 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 208 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (100 εκατ. ευρώ) και κατά 241 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημειώνεται τέλος, ότι, όπως έγινε γνωστό από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, για τις καταστροφές από τον σεισμό στην Κεφαλονιά έχουν χρησιμοποιηθεί 10 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ενώ 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

dimosionomikokeno110214

Τα έσοδα

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τους στόχους. Και αυτό λόγω των αυξημένων, έναντι των στόχων, επιστροφών φόρων και των μειωμένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

  • Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 4,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν και τον περυσινό Ιανουάριο.
  • Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου. Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα που ήταν 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά και οριακά υψηλότερα έναντι του στόχου.
  • Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο από πέρυσι όσο και έναντι του στόχου. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 43 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν 99 εκατ. ευρώ.

"Συμπερασματικά, οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζουν να επιτυγχάνονται, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

dimosionomikoken110214

Έμμεση απάντηση στις αιτιάσεις Eurostat

Ο κ. Σταϊκούρας, εμμέσως πλην σαφώς αποδόμησε τις αιτιάσεις της Eurostat, αποτυπώνοντας τις βασικές αρχές, που ακολουθεί το υπουργείο στην αποτίμηση της δημοσιονομικής της επίδοσης, όπως κάνει, όπως είπε κάθε ευρωπαϊκή χώρας, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι σε Πρόγραμμα Προσαρμογής.
Όπως είπε, ο υπολογισμός των επιδόσεων γίνεται σε επίπεδο αποτελέσματος του ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών από τη Eurostat. Ειδικότερα, γίνεται επί του πρωτογενούς αποτελέσματος του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των δαπανών για αποπληρωμή τόκων.

 

Η αξιολόγηση της Ελλάδας, επειδή βρίσκεται στον Μηχανισμό Στήριξης, γίνεται με βάση τις συμφωνηθείσες παραμέτρους με την τρόικα στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει:

  • Την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).
  • Την επίπτωση από τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (εφάπαξ επίπτωση).

Αυτή η διάκριση γίνεται σε όλες τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της τρόικας και της Eurostat. Έτσι, για το 2013, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ. Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, όχι μόνο επιτυγχάνει αλλά και υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος.

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, όπως παρουσιάζεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο.

 

Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω δημοσιονομικά δεδομένα δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπέδων της χώρας γίνεται σε δημοσιονομική, δεδουλευμένη, βάση και όχι σε ταμειακή.

 

Γ.Α.

dimosionomikoke110214

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.