ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικουρικές Συντάξεις: Προσωρινός… μποναμάς 30 ευρώ στους συνταξιούχους

11:30 - 27 Φεβ 2014 | Οικονομία
Επικουρικές Συντάξεις: Προσωρινός… μποναμάς 30 ευρώ στους συνταξιούχους
1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, θα δουν ένα … δώρο 29,5€ τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Ιούλιο.

Κι αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στην πρακτική ότι, όσοι λαμβάνουν ακόμη επικουρική σύνταξη θα δουν αύξηση από 5 έως και 29,5€ για τις υψηλές επικουρικές και αυτό γίνεται λόγω της «τεχνικής αδυναμίας» του συστήματος ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), που δεν μπορεί προς το παρόν να αθροίζει τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Έτσι όσοι παίρνουν 100€ τον μήνα επικουρική θα δουν αύξηση 5€ κάθε μήνα στην τσέπη τους και φθάνουν ακόμη και τα 103€ για όσους λαμβάνουν 1.000€ επικουρική.

Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση αποφάσισε, τουλάχιστον έως τον Ιούλιο η μηνιαία παρακράτηση φόρου στα ποσά των επικουρικών συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων να διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και έκπτωση φόρου που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550€. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων με επικουρική σύνταξη θα είναι αφορολόγητοι σε μηνιαία βάση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2013, η παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις γινόταν με συντελεστές 5% για ετήσια ποσά σύνταξης έως 2.500€, 10% για ποσά έως 4.500€ και 15% για ποσά άνω των 4.500€.

Όμως, η «ανάταση» αυτή θα είναι προσωρινή έως το καλοκαίρι, αφού από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι μετά το καλοκαίρι το σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου θα αλλάξει για όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί το ενιαίο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, που θα αθροίζει τα μηνιαία ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνει κάθε συνταξιούχος και θα υπολογίζει επί του αθροίσματος το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου με βάση την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων (22%,32% και 42%).

Το σύστημα μετά θα υπολογίζει το συνολικό ποσό του φόρου που πρέπει να παρακρατηθεί από το σύνολο των συντάξεων, θα το επιμερίζει σε κάθε κύρια και επικουρική σύνταξη, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής καθεμιάς στο συνολικό μηνιαίο ποσό συντάξεων. Έτσι, η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα αυξηθεί σημαντικά και οδηγήσει σε μειώσεις των καθαρών ποσών τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.