ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και Αμερικανοί θα πλαισιώσουν την επένδυση της Lamda στο Ελληνικό

12:39 - 28 Φεβ 2014 | Οικονομία
Και Αμερικανοί θα πλαισιώσουν την επένδυση της Lamda στο Ελληνικό
Εχθρός της επένδυσης, η γραφειοκρατία και οι αντιδράσεις των… δημάρχων! Ο λόγος για το Ελληνικό και το φιλόδοξο business plan των μοναδικών διεκδικητών στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και υποψήφιος μνηστήρας είναι ένας, θα προστίθενται οι επενδυτές στη σινο/αραβική κοινοπραξία της Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στρατόπεδο της Lamda (συμφερόντων κ. Σπ. Λάτση) επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση του Ελληνικού θα έχει μία Ελληνική εταιρεία.

Σημειωτέον, ότι η Lamda ήταν η πρώτη εταιρεία real estate που έφερε στη χώρα μας το concept των κλειστών εμπορικών κέντρων, γνωστά στο εξωτερικό και ως malls.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα  είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου από το ΤΑΙΠΕΔ κι εν συνεχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και αμερικανικά κεφάλαια, με τα οποία ο όμιλος ήταν το τελευταίο διάστημα σε επαφές, ενώ σταδιακά κι εφόσον προχωρήσει το έργο θα προστίθενται και άλλοι επενδυτές.

Επιπλέον, εφόσον η κοινοπραξία αναλάβει τελικά το mega- project του Ελληνικού, έχει ήδη έλθει σε επαφές και θα προσθέσει και νέους εταίρους στο σχήμα, δεδομένων των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επένδυση και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 7 δισ. ευρώ.  Ορισμένες πληροφορίες φέρουν ακόμη και τον ίδιο τον κ. Σπύρο Λάτση να έχει ενεργό συμμετοχή, ενώ από την πλευρά της η Lamda Development, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα έχει στο τελικό σχήμα,  θα έχει το ρόλο του management και την ευθύνη της ανάπτυξης για την όλη επένδυση.

 

Oσον αφορά το masterplan που υπέβαλε η εταιρεία δια χειρός του διασήμου Norman Foster και του αρχιτεκτονικού του γραφείου Foster + Partners, περιλαμβάνει κτίρια- τοπόσημα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία εφόσον φυσικά προχωρήσει το έργο, φιλοδοξούν να προσδώσουν στην Αθήνα τον ‘’αέρα’’ μίας σύγχρονης διεθνούς πρωτεύουσας. Στα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι το πάρκο, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο συνολικής επιφάνειας 2 εκατ. τ.μ., καθώς επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη,  συγκροτήματα κατοικιών μπροστά σε λίμνες, υπερσύγχρονη μαρίνα, εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας, χώροι εστιάσεων και πολιτισμού, ποδηλατόδρομοι. Κεντρικό ρόλο, με βάση και το masterplan που έχει υλοποιήσει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, θα έχει και το γνωστό κτίριο Σααρίνεν, το κεντρικό κτίριο που πρώην αερολιμένα Αθήνων, το οποίο κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και ανήκει στα τελευταία έργα του Φινλανδού Eero Saarinen, ενός επίσης κορυφαίου αρχιτέκτονα της εποχής. Επιπλέον, θα υπάρξει και αξιοποίηση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ., η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα μεταμορφωθεί σε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες πανευρωπαϊκά. Η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή και θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου.

http://s.wsj.net/public/resources/images/OB-SI508_fosun_E_20120323050854.jpg 

Η ανακοίνωση

Η προσφορά της LAMDA Development S.A. υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από την κινέζικο όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Η Αl Maabar είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μικτής χρήσης, στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι sovereign fund του Αbu Dhabi.

Η Fosun Group, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και έχει έδρα τη Σαγκάη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Kίνας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών.

"Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Εταιρεία αλλά και την Ελλάδα, αφού ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου αποφάσισαν να επενδύσουν στην χώρα μας, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική επενδυτική πρόταση, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα € 7δισ. και θα έχει - μεταξύ άλλων - ως άμεσες συνέπειες τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.

"Με την ολοκλήρωση της επενδυτικής μας πρότασης, η Ελλάδα θα αποκτήσει έναν παγκοσμίου επιπέδου προορισμό αναψυχής, κατοικίας, πολιτισμού και αθλητισμού με πρωτοποριακές υποδομές και υψηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες, ανοιχτό σε όλους τους Έλληνες και φιλόξενο σε όλους του ξένους επισκέπτες μας", επισήμανε ο κ. Αθανασίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 28 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.