ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

13:11 - 30 Οκτ 2006 | Οικονομία
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης στη Βουλή το περίφημο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για ρυθμίσεις χρεών στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, ειδική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταφορά ενσήμων για όσους βρίσκονται πολύ κοντά στο να πάρουν σύνταξη, ειδική ρύθμιση για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και ευνοϊκές διατάξεις για τους ασφαλισμένους στα ταμεία του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και στα ταμεία ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «R», η διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ προβλέπει ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προκαταβάλει το 3% του συνολικού χρέους, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής του υπόλοιπου ποσού σε έως και 96 δόσεις.  Σε μια τέτοια περίπτωση, θα διαγραφεί το 50% των προσαυξήσεων, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ολόκληρου του ποσού, διαγράφεται το 80% των προσαυξήσεων.

Κάθε δόση θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο ύψος των 150 ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία να αποδεχτούν τη ρύθμιση από την ψήφιση του νόμου και για τουλάχιστον 2 μήνες.

Για τους ασφαλισμένους στα υπόλοιπα ταμεία, η διάταξη προβλέπει 5% προκαταβολή του χρέους και καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε 80 δόσεις.  Στην περίπτωση αυτή, το δημόσιο χαρίζει στους οφειλέτες το 50% των προσαυξήσεων.

Σε όσους έχουν συμπληρώσει 4.350 ένσημα, η ειδική διάταξη δίνει τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τα υπόλοιπα 150 που χρειάζονται προκειμένου να βγουν στη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρωθεί τα απαιτούμενα έτη ηλικίας, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Οσο για τους μακροχρόνια ανέργους, θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη χωρίς να απαιτείται να έχουν συλλέξει 100 ένσημα για κάθε ένα από τα δύο τελευταία χρόνια. Προϋπόθεση βέβαια είναι να έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα αλλά και τα απαιτούμενα έτη ηλικίας.

Οι ασφαλισμένοι στα ταμεία τύπου, για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής, θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη με 37 χρόνια εργασίας, χωρίς όριο ηλικίας, αρκεί να έχουν ασφαλιστεί μετά την 1/1/1983, καθώς για τους προηγούμενους υπάρχει ήδη σχετική ρύθμιση στην ασφαλιστική νομοθεσία.

Για τους μηχανικούς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους, έτσι ώστε να αυξάνεται το ύψος της σύνταξης, ενώ περνάει η ρύθμιση που βελτιώνει τους όρους συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπηρίας.

Τέλος, ελεύθεροι επαγγελματίες με δραστηριότητα σε περιοχές όπου κατοικούν από 1.000 έως 2.000 άτομα, θα ασφαλίζονται πλέον υποχρεωτικά στα ταμεία ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, αντί στον ΟΓΑ που ασφαλίζονταν μέχρι σήμερα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και αύξηση του ύψους σύνταξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.