ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: "Τίποτα δεν είναι αγεφύρωτο- Προσπαθούμε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε με την τρόικα μια καλή έκθεση προόδου, αν όχι μια τελική συμφωνία"

19:09 - 05 Μαρ 2014 | Οικονομία
Γ. Στουρνάρας: "Τίποτα δεν είναι αγεφύρωτο- Προσπαθούμε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε με την τρόικα μια καλή έκθεση προόδου, αν όχι μια τελική συμφωνία"
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρναρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ότι αυτό που προσπαθούμε είναι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε, αν όχι μια τελική συμφωνία, μια καλή έκθεση προόδου, που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά.

 

«Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετατόπισης του ζητήματος των τραπεζών στην έκθεση, δηλαδή στο review, απάντησε λέγοντας ότι "εμείς έχουμε τις θέσεις μας και θα τις εκφράσουμε".

stournaras050314

«Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε κατά την αποχώρησή του, ο κ. Βενιζέλος.

 

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει» και πρόσθεσε: «Και γι αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα».

Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις». Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της ΤτΕ. Τέλος επισήμανε ότι «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση».

maximo050314

 

Νέος γύρος επαφών

Με «ανοικτά» ακόμη πολλά από τα «μέτωπα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

maxim050314

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις έως τώρα διχογνωμίες της τρόικας με την κυβέρνηση (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διανομή κοινωνικού μερίσματος, διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο), ήρθαν να προστεθούν οι αντιρρήσεις για τις διατάξεις του επικείμενου νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν στον φόρο υπεραξίας ακινήτων (κατά κύριο λόγο) και, δευτερευόντως, στο νέο πλαίσιο για τα φορολογικά πρόστιμα.

 

Ειδικά, για το φόρο υπεραξίας ακινήτων, η τρόικα ζητεί να μην υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση και αντιδρά στη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο φόρο όσοι έχουν διακρατήσει τα ακίνητά τους για περισσότερα από 25 χρόνια. Το ζήτημα συζητείται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να αναφέρει ότι εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφωνήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:50 - 05 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.