ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

9600 υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Αθήνα το 2013

12:27 - 10 Μαρ 2014 | Οικονομία
Κάθε ρεκόρ έσπασε το 2013 ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, φθάνοντας στην Αθήνα τις 9.600. Χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των αιτήσεων πήρε την ανιούσα, αφού όταν ψηφίστηκε ο νόμος το 2010 οι αιτήσεις που μπήκαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, δεν ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ τρία χρόνια μετά και με την κρίση στο ζενίθ, άγγιξαν τις 10.000.

Και στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας όμως, η εικόνα δεν είναι καλύτερη, αφού την χρονιά που πέρασε οι αιτήσεις για προστασία από τους πλειστηριασμούς έφτασαν τις 32.000!

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο Δικαιοσύνης μιλά για 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις που περιμένουν να δικαστούν σε όλη τη χώρα, οι δυσκολίες, όμως, χτυπούν κόκκινο αφού εάν ένας οφειλέτης προσφύγει σήμερα σε κάποιο Ειρηνοδικείο, θα πάρει δικάσιμο για το 2020, το 2022, ακόμη και το 2025!!!

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους για την δραματική κατάσταση που ζουν οι οφειλέτες, οι οποίοι όπως λένε δικαστικές πηγές δεν είναι στην πλειοψηφία τους «μπαταχτσήδες», αλλά αδυνατούν πραγματικά να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται σχέδια για να καθίσουν υποχρεωτικά στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, οφειλέτες και τράπεζες και να βρουν μία λύση, ώστε να μην «σκάσουν» στο σύνολό τους όλα τα «κόκκινα», μέχρι σήμερα, δάνεια.

Με την βοήθεια του διαμεσολαβητή, δανειστής και δανειζόμενος θα επιδιώξουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, με την τράπεζα να πληρώνει τα 3/4 της αμοιβής του διαμεσολαβητή (150 ευρώ θα καταβάλλει η τράπεζα και 50 ευρώ ο οφειλέτης). Εάν η διαμεσολάβηση πετύχει δεν θα φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, που σήμερα δίνει δικάσιμο ακόμη και για το 2025, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει όσες από τις εκκρεμείς υποθέσεις δεν φθάσουν σε λύση να επαναπροσδιοριστούν σε χρόνο όχι μακρύτερο από 2 χρόνια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να καταβάλλουν 12.000.000 ευρώ για να στηρίξουν τον θεσμό της διαμεσολάβησης και να ξεκαθαριστεί επιτέλους το τοπίο των καλόπιστων και των κακόπιστων οφειλετών, ενώ στο χορό θα μπουν και 100 νέοι Ειρηνοδίκες, ώστε να εκκαθαριστούν γρηγορότερα όσες υποθέσεις δεν έχουν happy end μέσω διαμεσολάβησης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.