ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: "Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε με την τρόικα- Ο χρόνος πιέζει και τις δυο πλευρές- Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι"

21:36 - 13 Μαρ 2014 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: "Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε με την τρόικα- Ο χρόνος πιέζει και τις δυο πλευρές- Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι"
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ενημέρωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε", δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, επαναλαμβάνοντας ότι "στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν". Διότι, όπως διευκρίνισε, "ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι".

 

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις συζητήσεις, πάντως, να εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014.

troik130314

Ερωτηθείς ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε ότι το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς το θέμα των stress tests "δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης". Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, "που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του".

Αισιοδοξία Βενιζέλου 

Έχει διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ώστε να επιδιωχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

 

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στα πολύ μεγάλα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν τα πράγματα απ' ότι στα μικρότερα που όπως τόνισε δεν είναι βέβαια καθόλου μικρά. Μικρά δεν υπάρχουν, είπε, υπάρχουν τα πολύ μεγάλα και τα μεγάλα, για να τονίσει ότι στα πολύ μεγάλα οι επιδόσεις είναι τέτοιες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το πλεόνασμα υπάρχει και είναι δεδομένο και πως η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Όπως είπε, όταν βοηθάς τους φτωχούς ανθρώπους βοηθάς και την οικονομία, κάνοντας λόγο και για κοινωνική συνοχή και για αξιοπρέπεια και για ανάπτυξη.

 

Αναφερόμενος στις δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πώς εξελίσσεται αυτή η ιστορία τόσους μήνες δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών και εξήγησε ότι το λέει αυτό για λόγους τάξης σε σχέση με αυτούς που νομίζουν, όπως είπε, ότι με την τοπική πολιτική ισχύ τους, τον τσαμπουκά ή τη γοητεία τους θα λύσουν προβλήματα που αγωνιζόμαστε επί χρόνια να λύσουμε. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι φυσικά τα διαθρωτικά θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και πως «εμείς ενεργούμε στο όνομα της Βουλής».

 

Τέλος σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως όσον αφορά στα εργασιακά η τρόικα δεν επιμένει σε κάτι που είναι εκτός λογικής, δηλαδή σε κάτι που είναι προκλητικό και κακό για ανέργους και εργαζόμενους.

venizelo130314

Οι "κόκκινες γραμμές"

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι "κόκκινες γραμμές" στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

 

Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και πριν από τις ευρωεκλογές.
Σημειώνεται, ότι από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, θα υπάρχουν, στο υπουργείο Οικονομικών, διαδοχικές συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

 

Κι όλα αυτά, στον απόηχο των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση αν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και ότι κανείς δεν θα της δώσει οικονομική βοήθεια με το ζόρι.

 

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, Σίμος Κεδικογλου, αναφερόμενος στις διαπραγματευσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και πως είναι μια σκληρή διαβούλευση, αλλά- όπως είπε- "έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικοί".

Τελευταία τροποποίηση στις 01:08 - 14 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.