ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Παζάρι με την τρόικα με όλα τα θέματα ανοιχτά

01:01 - 14 Μαρ 2014 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Παζάρι με την τρόικα με όλα τα θέματα ανοιχτά
Εντατικές αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών καλά κρατούν. Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει λύση μέχρι την Κυριακή, ωστόσο πολλά θέματα ακόμα εκκρεμούν, έστω κι αν πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι το κλίμα είναι καλύτερο, απ΄ ότι πριν από λίγες ημέρες....

"Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε", σημείωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, όμως είναι σαφές ότι σφίγγει ο κλοιός των δανειστών, ειδικά στο μέτωπο των εσόδων, των εργασιακών και των διαρθρωτικών μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. "Στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος. 

pazari130314

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι "ο χρόνος πιέζει και τους δύο, αφού δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε αλλά και εκείνοι". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις συζητήσεις, πάντως, να εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά προτάσσει «κόκκινες» γραμμές με ξεκάθαρο στόχο να σώσει κάποιες από αυτές, στο σκληρό παζάρι του παρασκηνίου.... "Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο κ. Βενιζέλος συνέστησε κατέβασμα των τόνων, λέγοντας ότι "δεν χρειάζονται ούτε τσαμπουκάδες, ούτε υπεραισιοδοξία".

 

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά με κάθε τρόπο, ακόμα και με θυσία σε άλλα μέτωπα, δεν επιθυμεί :

  • Ποσοτικούς στόχους για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 
  • Αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Όσον αφορά στα ευαίσθητα εργασιακά θέματα, τόσο η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις, όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι. Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσαν, όμως, χθες το βράδυ ότι "φαίνεται να περνάει η ελληνική θέση και να αποφεύγεται η νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις".

 

Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχέση με τον τρόπο κατάθεσης των παραστατικών εσόδων εξόδων των επιχειρήσεων εφέτος υπάρχει συμφωνία να εξακολουθήσει να ισχύει η ανά τρίμηνο κατάθεση, ωστόσο από το επόμενο έτος θα θεσμοθετηθεί η ανά μήνα κατάθεση.

paza130314

Στα χέρια του Πρωθυπουργού το ... πλεόνασμα

Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα υποστήριξε, σε ερώτηση ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

 

Την ίδια ώρα η τρόικα ασκεί πιέσεις ώστε να περιοριστεί το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί σε κατηγορίες πολιτών και να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σαν «μαξιλάρι» για τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

p130314

Συμφωνία για τις τράπεζες

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εξέλιξη στο μέτωπο των τραπεζών. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το θέμα των stress tests "δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης", ενώ πλέον η συζήτηση εστιάζεται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα). Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, "που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του".

Μαραθώνιες συναντήσεις

Από νωρίς σήμερα το πρωί θα υπάρχουν, στο υπουργείο Οικονομικών, διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

 

Στις 11:30 ο Γιάννης Βρούτσης θα συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το απόγευμα αναμένεται εκ νέου συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την Τρόικα, αλλά πιθανόν και του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Δεν αποκλείεται και άλλοι υπουργοί να περάσουν την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

paz130314

Τελευταία τροποποίηση στις 01:18 - 14 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.