ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "πάνω-κάτω" στην αγορά γάλακτος- Ανοίγει ο δρόμος για το "γάλα ημέρας"- Τι αλλάζει σε ψωμί, ΜΥΣΥΦΑ, φαρμακεία και βιβλία

20:59 - 18 Μαρ 2014 | Οικονομία
Τα "πάνω-κάτω" στην αγορά γάλακτος- Ανοίγει ο δρόμος για το "γάλα ημέρας"- Τι αλλάζει σε ψωμί, ΜΥΣΥΦΑ, φαρμακεία και βιβλία
Νέα δεδομένα στην αγορά αναμένεται να φέρει η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των ρυθμίσεων που είναι ενταγμένες στην λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, έγιναν δεκτές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ σε ένα ποσοστό 75%. Το υπόλοιπο 15% είναι ρυθμίσεις που βασίζονται σε προτάσεις ΟΟΣΑ αλλά προσαρμοσμένες στις Ελληνικές θέσεις, ενώ κάποια άλλα θέματα από το toolkit του ΟΟΣΑ μένουν σε εκκρεμότητα για ρύθμιση σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως π.χ. εισφορές υπέρ τρίτων.

Επίσης, κάποια θα αντιμετωπισθούν αργότερα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συζήτησης. Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα. "Είχαν προχωρήσει μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως δημόσιες συμβάσεις, logistics, ΕΣΠΑ όπου ο στόχος για απορροφήσεις είναι στα 3 δισεκ. από τα 5 που έχουν μείνει προς απορρόφηση", τόνισε η ίδια πηγή.

gala180314

Στο γάλα, δημιουργείται μια νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας», που θα έχει ζωή στο ράφι δύο μέρες, ενώ το χαμηλής παστερίωσης πλέον θα μπορεί να είναι στα ράφια μέχρι και 11 ημέρες, από 5 που είναι σήμερα, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει εισαγωγές. "Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θα κυκλοφορεί γάλα χαμηλής παστερίωσης με βάση τα δεδομένα που έχει κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται στη Γαλλία, Βέλγιο κλπ. Κάνουμε μια ειδική ρύθμιση για την αγελαδοτροφία και τις τοπικές βιομηχανίες. Καθιερώνεται το «γάλα ημέρας». Θα υπάρχει ένα 24ωρο από την άλμεξη μέχρι την παστερίωση και δύο 24ωρα από την παστερίωση μέχρι την κατανάλωση. Στο άλλο γάλα θα μπορεί να αναγράφεται ότι επιθυμεί ο παραγωγός και η διάρκεια ζωής του θα είναι μέχρι 11 ημέρες. Στο υψηλής παστερίωσης δεν αλλάζει τίποτα", τόνισε ανώτατη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης.

MYSYFA180314

Σε σχέση με τα ΜΥΣΥΦΑ, όπως σημείωσε ανώτατη πηγή του Υπ. Ανάπτυξης "μετά από το άνοιγμα στις βιταμίνες και στα συμπληρώματα διατροφής τα οποία ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου διατίθενται στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΥΣΥΦΑ θα διατίθενται στα φαρμακεία με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους όπως είναι σήμερα (33%). Η σημερινή ισχύουσα τιμή θα είναι η ανώτατη. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει για τρεις μήνες. Το υπ. Ανάπτυξης θα εγκαταστήσει ένα σύστημα παρακολούθησης των τιμών και θα προχωρήσει στη συνέχεια σε μια εκτίμηση της κατάστασης".

 

Παράλληλα, αλλάζει το πλαίσιο που διέπει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας των φαρμακείων, με δυνατότητα πλέον για μικρότερη συμμετοχή, και παρέχεται η δυνατότητα σε μη φαρμακοποιούς να συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση φαρμακείων. Ωστόσο, τουλάχιστον ένας από τους μετόχους πρέπει να είναι φαρμακοποιός.

allage180314

Αναφορικά με τα βιβλία, γίνεται διαχωρισμός λογοτεχνικών- μη λογοτεχνικών και πλέον ισχύει ενιαία τιμή αποκλειστικά στα λογοτεχνικά και μόνο για την πρώτη έκδοση.

 

Στο ψωμί καθιερώνεται η πώληση με το ζύγι.

 

Τέλος, αίρεται ο περιορισμός στην αδειοδότηση νέων ξενοδοχείων σε κορεσμένες τουριστικά περιοχές.

 

Πάντως σχολιάζοντας ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με αιχμή τα εργασιακά- κι όχι μόνο- σημείωσε χαρακτηριστικά «δείχνοντας» εργοδοτικές και εργατικές ενώσεις. "Υπάρχει ένα μήνυμα για στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας... Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αν και δε μας αφορά ως αρμοδιότητα, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη. Είναι ένα θετικό μήνυμα για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για τους εργαζόμενους", είπε χαρακτηριστικά. 

 

Όπως σημειώνει η ίδια πηγή σε μια προσπάθεια να προλάβει αντιδράσεις από βουλευτές και υπουργούς (Μάξιμος Χαρακόπουλος) μέχρι να γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου θα υπάρχει ενδοκυβερνητικός συντονισμός αλλά και συζήτηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. "Φτάσαμε εδώ με ενημέρωση, με συλλογική δράση. Λογικό είναι στα 329 θέματα να υπάρχουν κι άλλες απόψεις", σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Η έκθεση ΟΟΣΑ είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου (Διαμαντοπούλου). Και να μην υπήρχε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Η κοινωνία είναι μαζί μας".

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.