ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια "παγίδα" για την έκτακτη εισφορά κρύβει η δήλωση της υπεραξίας μετοχών στις φορολογικές δηλώσεις του 2015

21:12 - 20 Μαρ 2014 | Οικονομία
Ποια "παγίδα" για την έκτακτη εισφορά κρύβει η δήλωση της υπεραξίας μετοχών στις φορολογικές δηλώσεις του 2015
Νέα δεδομένα για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015 να δηλώσουν την υπεραξία που κατέγραψαν από αγοραπωλησίες μετοχών και άλλων κινητών τίτλων. Η υπεραξία αυτή θα φορολογηθεί το 2015 με συντελεστή 15%, ενώ θα επιβληθεί στην υπεραξία και εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα κυμανθεί από 1-4%, ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

Με αυτό το δεδομένο, η καταγραφή των ποσών στις δηλώσεις, σημαίνει πως το εισόδημα που προκύπτει από πωλήσεις τίτλων θα προστεθεί στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και επί αυτών θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, όπως ακριβώς θα συμβεί φέτος με την υποχρεωτική καταγραφή στη δήλωση των τόκων καταθέσεων.

 

Αυτά ορίζονται σε εγκύκλιο για τον τρόπο δήλωσης της υπεραξίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, και αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα δηλωθεί και θα βεβαιωθεί ο φόρος υπεραξίας από τις μετοχές.

metoh200314

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης της επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα:

  • μετοχές σε εταιρεία εισηγμένη ή μη σε χρηματιστηριακή αγορά
  • μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες
  • κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα
  • παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ως μεταβίβαση, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας. Επίσης, ορίζεται ότι το παραπάνω εισόδημα φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο χρόνο καταβολής του συγκεκριμένου φόρου. Επομένως, ο δικαιούχος της ωφέλειας κατά τη στιγμή της μεταβίβασης δεν υποχρεούται στην καταβολή φόρου αλλά ούτε και στην υποβολή αντίστοιχης δήλωσης υπεραξίας, όπως απαιτούσαν οι προϊσχύουσες διατάξεις του ν.2238/1994. Αντίθετα, αφού δεν προβλέπεται διαφορετικά από το νόμο, ο δικαιούχος της ωφέλειας θα συμπεριλάβει το αντίστοιχο εισόδημα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο τέλος του έτους και θα φορολογηθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω.

metohe200314

Κατόπιν των όσων προαναφέρθηκαν, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι, για την υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση των τίτλων, δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου υπεραξίας και η καταβολή του φόρου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Για όσες δηλώσεις φόρου υπεραξίας έχουν ήδη υποβληθεί και αφορούν μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2014 και έπειτα και έχει καταβληθεί ο σχετικός φόρος, αυτός θα συμπεριληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2015 προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση τους.

 

Επίσης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, θα οριστούν οι υπόχρεοι και η διαδικασία υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μεταβίβασης των εν λόγω τίτλων μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.