ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Οι ελληνικές επιχειρήσεις ή θα γίνουν Βουλγαρία ή θα συνεχίζουν να διαφεύγουν στη Βουλγαρία

13:52 - 21 Μαρ 2014 | Οικονομία
Τον δρόμο προς... Βουλγαρία δείχνει στις ελληνικές επιχειρήσεις ο Guardian ο οποίος σε αφιέρωμά του παρουσιάζει ξενοδόχο να υποστηρίζει ότι "είναι αδύνατο να λειτουργήσει κανείς επιχείρηση στην Ελλάδα, στην αγορά δεν κινείται τίποτα και οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ούτε καν το συζητούν".

Παρά τη μερική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλότερο εργατικό κόστος από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η πΓΔΜ, όπου ο ελάχιστος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ τον μήνα, επισημαίνει στη συνέχεια ο Guardian δείχνοντας εμμέσως στην Ελλάδα και τη μισθολογική τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ενώ, παράλληλα, σημειώνει πως αναλυτές στέκονται στην υψηλή ανεργία και τη φτώχεια, εκτιμώντας πως η παραγωγική οικονομία της Ελλάδας έχει σχεδόν καταρρεύσει την τελευταία τετραετία.

 

Οπως σημειώνει ο Guardian η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία μετά την Ολλανδία και την Αυστρία, με την ανταποκρίτριά του να σημειώνει πώς ο δρόμος από τα ελληνικά σύνορα μέχρι το Μπλαγκόεβγκραντ είναι γεμάτος με πινακίδες στα ελληνικά.

 
Ο δημοσιογράφος συνομιλεί με τον 32χρονο Άκη Αγοραστό, ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, που μετέφερε την έδρα της επιχείρησής του από τις Σέρρες στη Βουλγαρία. Όπως αναφέρει, κάθε φορά που κάνει το ταξίδι διασχίζοντας τα σύνορα. η πίεσή του ανεβαίνει λίγο καθώς βλέπει τα σημάδια της ύφεσης.

"Με πιάνει θυμός και θλίψη. Σφίγγω το τιμόνι και ο παλμός μου ανεβαίνει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή είναι η πατρίδα που μεγάλωσα. Δεν ήταν αυτή η προοπτική για τη γενιά μου" προσθέτει.

Ο κ. Αγοραστός μετέφερε την επιχείρησή του στη Βουλγαρία το 2012.

"Αφού έκανα τους υπολογισμούς κατάλαβα πως ήταν ο μόνος τρόπος να επιβιώσω" αναφέρει, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε να πληρώσει φόρους και ενοίκιο. "Μετά το πρώτο μνημόνιο, ο κόσμος επηρεάστηκε πολύ από την κρίση και που το πρώτο πράγμα που έκοψε ήταν το γυμναστήριο", λέει.

Ο Guardian αναφέρει πως η πρώην κομμουνιστική χώρα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στους επιχειρηματίες από την Ελλάδα καθώς η φορολογία είναι σαφώς ευνοϊκότερη και δεν αλλάζει κάθε λίγο.

Σημειώνει πως μεταξύ 2010 και 2012 αυξήθηκε κατά 75% ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που έφυγαν για τη Βουλγαρία, δηλαδή από 2.200 σε 3.800 σύμφωνα με βουλγαρικά επίσημα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 15.000 συνολικά οι εταιρείες σε ελληνική - βουλγαρική, ιδιοκτησία.
 
Στον Guardian μίλησε και ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας τη Βουλγαρία ο οποίος ανέφερε πως έχει γίνει δέκτης πολλών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες που βλέπουν τη Βουλγαρία ως καταφύγιο για τα προϊόντα τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις εκπροσώπου βουλγαρικού λογιστικού γραφείου, το οποίο δέχεται καθημερινά δύο με τρία τηλεφωνήματα από ελληνικές εταιρείες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στη γειτονική χώρα.

"Όλοι εγκαταλείπουν την ελληνική οικονομία. Τα μεγάλα ψάρια μεταφέρονται στο Λουξεμβούργο, την Ελβετία και το Βέλγιο και τα μικρά πηγαίνουν στα Βαλκάνια" αναφέρει στον Guardian, ο δημοσιογράφος Γ. Κύρτσος.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.