ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα - Τι θα ισχύει

09:59 - 26 Μαρ 2014 | Οικονομία
Ο κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του στο Σκάι ανακοίνωσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή θα περιλαμβάνεται και διάταξη σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

 «Έχουμε βρει έναν τρόπο που θα ξεπαγώσει την αγορά», σημείωσε και ερωτηθείς σχετικά με το έτος προ του οποίου δεν θα γίνεται υπολογισμός της υπεραξίας απάντησε ότι το διάστημα θα είναι «γύρω στα 20 χρόνια» ωστόσο το ακριβές έτος θα περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

 

Επίσης, απέρριψε κατηγορητικά το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων. «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτε», είπε. Σε ό,τι αφορά το επίδομα αλληλεγγύης σημείωσε ότι θα διατηρηθεί όσο χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει φοροδιαφυγή, κυρίως στα υψηλά στρώματα, τονίζοντας ωστόσο ότι «σιγά σιγά σφίγγει ο κλοιός όσον αφορά αυτούς που φοροαποφεύγουν και φοροδιαφεύγουν».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι κατά τα 2/3 προήλθε από περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 από έσοδα, φορολογικά και μη.

 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Στουρνάρας είπε πως η τρόικα ζητούσε από τον Σεπτέμβριο του 2013 νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ. «Όχι απλώς δέχτηκε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το 2014 αλλά καταλήξαμε ότι υπάρχει και δημοσιονομικό περιθώριο για να κάνουμε και μια παροχή», επισήμανε.

 

Σχετικά με την εργαλειοθήκη του  ΟΟΣΑ  τόνισε ότι δεν είναι κάτι το οποίο ζήτησε η τρόικα, αλλά κάτι το οποίο είχε παραγγείλει η Ελλάδα στον ΟΟΣΑ. «Δεν πρέπει να το θεωρούμε ως ένα βάρος που μας επιβλήθηκε», είπε.

 

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η ψήφιση των σχετικών αλλαγών αποτελεί προϋπόθεση για την δόση, υποστηρίζοντας ότι «είναι μια καλή προϋπόθεση».

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών με την τρόικα μετά το καλοκαίρι, όπως εξήγησε, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη. «Τα περισσότερο επώδυνα είναι πλέον πίσω μας», υπογράμμισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 26 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.