ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κόντρες "υψηλής παστερίωσης" στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και η νέα συμφωνία για το γάλα- Η αλλαγή κλίματος που αναμένουν στο Μαξίμου & τα περί μετακίνησης του Γ. Στουρνάρα

13:50 - 30 Μαρ 2014 | Οικονομία
Οι κόντρες "υψηλής παστερίωσης" στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και η νέα συμφωνία για το γάλα- Η αλλαγή κλίματος που αναμένουν στο Μαξίμου & τα περί μετακίνησης του Γ. Στουρνάρα
Εν μέσω ομαδικών πυρών από σύσσωμη την αντιπολίτευση και αντεγκλήσεων σε υψηλούς τόνους για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με φόντο την παραίτηση που υπέβαλε το Σάββατο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και τη νέα συμφωνία Χατζηδάκη- Τσαυτάρη, για τη διάρκεια του γάλακτος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Η συζήτηση επρόκειτο να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη ψηφοφορία, αλλά ο αρχικός προγραμματισμός φαίνεται ότι "πηγαίνει περίπατο", λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος του υπουργού Οικονομικών. Και αυτό, γιατί πολύ απλά αν η Νομική Υπηρεσία της Βουλής δώσει το "πράσινο φώς" και πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, η ψηφοφορία για την πρόταση του κ. Τσίπρα θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης...

 

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα υποστηρίζοντας αφ' ενός ότι το πολυσέλιδο νομοσχέδιο δόθηκε στους βουλευτές λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση, και αφ' ετέρου ότι από τη διαδικασία προβλέπεται να μιλήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις δυο βουλευτές και ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει σε κάποια φάση της διαδικασίας. Να θυμίσουμε ότι το απόγευμα της Κυριακής, συνδικάτα και φορείς προγραμματίζουν συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος.

vou290314

Επί της ουσίας, το ενδιαφέρον μονοπωλεί για ακόμη μια φορά το θέμα του γάλακτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα συμφωνία Χατζηδάκη - Τσαυτάρη για το γάλα, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης θα υπάρχει λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας παστερίωσης βάσει των κοινοτικών κανονισμών, ενώ θα υπάρχει όριο στις 7 ημέρες για το παστεριωμένο. Τη διάρκεια θα την καθορίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά μετά από ελέγχους της αρμόδιας επιτροπής.

 

Η νέα συμφωνία φαίνεται ότι ικανοποιεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή και Θάνο Μωραΐτη, που είχαν εκφράσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είναι πολύ πιο κοντά στην πρόταση Τσαυτάρη, με την οποία συμφωνούσε και ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Διαφωνίες με την τροπολογία για το γάλα είχαν εκφράσει και οι κύριοι Σηφουνάκης, Τζαμτζής και Βλάχος.

 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κάποια βελτιωμένη πρόταση στη Βουλή, ούτε έγινε κάποια σχετική νύξη από τον Κωστή Χατζηδάκη στην ομιλία του στην εθνική αντιπροσωπεία. Η τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται να έχει αποστείλει στην κυβέρνηση επιστολή στην οποία διαμηνύει ότι πρέπει να εφαρμόσει επακριβώς τα όσα συμφωνήθηκαν για το γάλα, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η τελική συμφωνία δεν υφίσταται, ωστόσο τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, διέψευσαν μέσω του ΣΚΑΪ την ύπαρξη της επίμαχης επιστολής.

 

Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο το βράδυ το πολυνομοσχέδιο ενέκριναν οι αρμόδιες Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

voul290314

Αλλαγή κλίματος βλέπει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα βγει αλώβητη από τη ψηφοφορία, θα υπάρξει ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων στη χώρα έως τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου που θα ανατρέψουν το σημερινό βεβαρημένο κλίμα στην κοινωνία.

 

Επιγραμματικά, η επιτυχημένη έξοδος της Αθήνας στις αγορές εντός του Απριλίου θεωρείται βέβαιη στην κυβέρνηση. Θα αντληθεί ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ, και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κατέβει και το «κατώφλι» του 6%. Σημαντική θεωρείται και η απόφαση του Eurogroup της άλλης εβδομάδας, που θα δρομολογήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με τον πρωθυπουργό να ζητεί να υπάρξει άμεσα σχετική συμφωνία.

koinonik300314

Η κυβέρνηση επενδύει επίσης πολιτικά στη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο σηματοδότησης της επόμενης ημέρας στην κυβέρνηση αναμένεται και ανασχηματισμός, με εμβληματική τη μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ή σε άλλο πόστο.

 

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, μάλιστα, προϊδεάζει γι΄αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ότι θεωρεί πως έχει κλείσει ο κύκλος του στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι ως χώρα "βγήκαμε από τον τάφο. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Κινηθήκαμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αλλά τα καταφέραμε", τονίζει.

giannis300314

Τελευταία τροποποίηση στις 17:00 - 30 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.