ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: "Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης εάν συνεχισθεί η ανάκαμψη"

19:26 - 31 Μαρ 2014 | Οικονομία
Γ. Στουρνάρας: "Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης εάν συνεχισθεί η ανάκαμψη"
"Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. "Πιστεύω ότι τα χρήματα του προγράμματος, μαζί με τις καλύτερες επιδόσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, επαρκούν για να μας καλύψουν πλήρως για τους επόμενους 12 μήνες και υπό ορισμένες συνθήκες, αυτό μπορεί να συνεχιστεί και έως και μέσα στο 2016", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις θα διευκολύνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με την πρώτη έκδοση να αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 12 μονάδες βάσης, στο 6,6%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2010.

stournara310314

Το Bloomberg τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ποντάρει την αξιοπιστία του στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φέτος. "Εάν τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώσουν τον επόμενο μήνα ότι η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, η Ελλάδα θα λάβει και άλλη ελάφρυνση του χρέους", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα εμφάνισε πέρυσι πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά από το 1948, όταν ο Τράπεζα της Ελλάδας άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία. Η Κομισιόν αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος, έπειτα από μια 6ετή ύφεση. Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, η Αθήνα θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, φέτος. Επιπλέον, σημείωσε πως είναι "ζήτημα μηνών" οι τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν ξανά, κάτι που θα ωφελήσει την οικονομία.

 

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το σύνολο των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης θα καλυφθεί από τις ιδιωτικές αγορές. Και πρόσθεσε ότι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank δείχνει ότι υπάρχει "τεράστια ζήτηση" για τις ελληνικές τράπεζες στις αγορές.

 

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας είπε πως παρότι οι αρχικοί στόχοι και τα έργα που ανέλαβε έχουν ολοκληρωθεί, η παραμονή του στη θέση εξαρτάται από τη θέληση του πρωθυπουργού. "Είμαι υπουργός Οικονομικών τώρα", είπε, όταν ερωτήθηκε για το εάν ενδιαφέρεται να γίνει κεντρικός τραπεζίτης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.