ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup στην Αθήνα- Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Ecofin

00:01 - 01 Απρ 2014 | Οικονομία
Τι περιμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup στην Αθήνα- Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Ecofin
Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος θα συνεπαγόταν και απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης, αλλά αυτό τελικά αποδεικνύεται πως δεν ίσχυε ποτέ και πως το σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσει μόνο το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των υπολειπόμενων 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όσο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,3 δισ. ευρώ, η απόφαση θα ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group, τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου.

Τι περιμένουμε λοιπόν, σήμερα; Την ελπίδα που εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, και σε μια απλή αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας. Όσο για τις δόσεις, η διαδικασία – όπως έχει γράψει ήδη από τη Δευτέρα το "R", έχει ως εξής: Η τρόικα θα εξετάσει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων (νομοθετικών και άλλων) και εν συνεχεία θα συντάξει έκθεση που θα αποστείλει στα κοινοβούλια των κρατών μελών.

synedr310314

Από τη στιγμή που τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών δώσουν την έγκρισή τους θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group στην οποία θα αποφασισθεί η χορήγηση της δόσης. Εάν όλα εξελιχθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος, η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group, με την παράλληλη συμμετοχή του ESFSF, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου οπότε και θα ξεκλειδώσει η δόση των 8,3 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει την Εβδομάδα του Πάσχα και το πιθανότερο στο διάστημα 22-24 Απριλίου. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα εντός του ΜαWiου και αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση του προς την Ελλάδα (ύψους μεταξύ 3,2-3,6 δισ. ευρώ) πριν από τις Ευρωεκλογές.

Η ατζέντα του ECOFIN 

Κατά τα λοιπά, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος, καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και κεντρικοί τραπεζίτες. Η ατζέντα της άτυπης συνάντησης ECOFIN που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, περιλαμβάνει συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

syne310314

Επίσης, περιλαμβάνει θέματα που συνδέονται με τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

 

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.

 

Κατά το γεύμα εργασίας, την Τρίτη 1η Απριλίου, οι υπουργοί του ECOFIN και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το Bruegel. Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του ECOFIN, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.

 

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την Έκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη». Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, οι υπουργοί θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε προσχέδιο για τους Όρους Αναφοράς και τη Δήλωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

 

Στη συνέχεια, κατά τη 13η κοινή Υπουργική Συνάντηση ECOFIN/FEMIP την ίδια ημέρα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, θα αποτελέσουν βασική πτυχή αυτών των συζητήσεων. Επιπρόσθετες θεματικές θα αποτελέσουν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και διαφοροποίησης των εργαλείων της EΤΕπ για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της δραστηριότητας για το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου.

syned310314

Η δεύτερη συνεδρία του ECOFIN, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας. Οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

synedrias310314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.