ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο: Για το α΄ εξάμηνο του 2014 πάει η ίδρυσή του μετά τη συνάντηση Σόιμπλε - Χατζηδάκη

20:42 - 01 Απρ 2014 | Οικονομία
Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα λάβει τις σχετικές της αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέσα στο α' εξάμηνο του 2014 θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και ενέργειες, καθώς και τη δέσμευση της σχετικά με τη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Απομένει η επιτάχυνση της διαδικασίας από τη Γερμανική επενδυτική τράπεζα Kfw, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκης, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώρειο του άτυπου Eurogroup – Ecofin.

 

Το Επενδυτικό Ταμείο έχει περάσει από «σαράντα κύματα», καθώς η εκκίνηση σχεδιασμού του είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Χρυσοχοϊδη. Τον Ιούλιο του 2013 υπεγράφη σχετικό Μνημόνιο για μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και του πρόεδρου της KfW Ulrich Schroeder. Μάλιστα ο στόχος ήταν να συσταθεί ως το τέλος του 2013 για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και επιχειρήσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της έγκαιρα, υπήρχαν καθυστερήσεις πους σχετίζονταν με τις απαιτήσεις δέσμευσης πόρων από ΕΣΠΑ, με την απροθυμία άλλων πλευρών να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», αλλά και να προχωρήσουν σε αλλαγές σε θεσμικές αγκυλώσεις (μορφές εγγυήσεων κλπ). Ωστόσο φαίνεται ότι όλα αυτά μπαίνουν σε μια σειρά και εκτός απρόοπτου το Ταμείο θα μπει στις ράγες.

ellinikotamei010414

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη την Τρίτη, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
  • Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.
  • Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο. Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.