ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Τι "βλέπει" για την Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια

23:01 - 03 Απρ 2014 | Οικονομία
Citigroup: Τι "βλέπει" για την Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Citigroup, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του τρέχοντος έτους, ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχιστεί, ενώ και το 2014 θα είναι έτος ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι φέτος η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,9%, ενώ τα επόμενα τέσσετα χρόνια η χώρα θα μπει σε φάση σταδιακής ανάκαμψης. Το 2015 θα αποτελέσει το πρώτο έτος επιστροφής στην ανάπτυξη μετά την κρίση, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,8%. Το 2016 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,4%, ενώ τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα αγγίξει το 1,7%.

greekecono030414

"Η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα παραμένει χαμηλή, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι ιδιαίτερα αρνητικό και η αύξηση των εξαγωγών υπολείπεται αυτής των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνη", όπως τονίζει η Citi. "Ο αποπληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί, εν μέσω και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα, ενισχύοντας ωστόσο, τον εσωτερικό ανταγωνισμό", προσθέτει η τράπεζα.

 

Όπως προσθέτει, η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά πιθανή στα επόμενα τρίμηνα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει μέσω ενός κουρέματος. "Έτσι, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω κατά τα προσεχή έτη", καταλήγει η τράπεζα.

greekeconom030414

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.