ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ: "1,5 δις ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις το ’14- Το ’17 οι πρώτες αναπτύξεις στο Ελληνικό"

19:13 - 03 Απρ 2014 | Οικονομία
ΤΑΙΠΕΔ: "1,5 δις ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις το ’14- Το ’17 οι πρώτες αναπτύξεις στο Ελληνικό"
Στο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ αναθεώρησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον στόχο των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του Ιωάννης Εμίρης. Παράλληλα ο κ. Εμίρης - σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της επένδυσης στο Ελληνικό- προσέθεσε ότι για το 2015 ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται στο επίπεδο των 2,3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2011 - όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ - τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν φθάσει στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ με δεδομένες τις συμφωνίες που έχουν, ήδη, κλειστεί έως αυτή τη στιγμή τα συνολικά έσοδα θα αγγίξουν τα πέντε δισ. ευρώ.

 

Ειδικότερα για το Ελληνικό, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι το 2017 θα παραδοθούν οι πρώτες αναπτύξεις στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο ευρύ κοινό, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές. Όπως επισημάνθηκε, σε βάθος δεκαπενταετίας θα δημιουργηθεί στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μια νέα πολιτεία με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων, καθώς προβλέπεται και η κατασκευή περίπου 5.000 κατοικιών, ενώ πολύ νωρίτερα στη διάρκεια της πρώτης πενταετίας της επένδυσης θα έχει δημιουργηθεί το πάρκο έκτασης δύο εκατομμυρίων τμ- ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως.

ellinikotaiped030414

Στην πρώτη, από τις τρεις φάσεις της επένδυσης, θα έχουν προχωρήσει οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο καθώς και τουριστικές υποδομές. Η δημιουργία της νέας περιοχής θα εντάσσεται απόλυτα στον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής και δεν θα λειτουργήσει σε βάρος των γειτονικών περιοχών, μειώνοντας την ζήτηση. Αντίθετα θα αναβαθμίσει την όλη περιοχή και θα δώσει προστιθέμενη αξία και ζήτηση σε όλη την περιοχή, επισήμαναν τα διοικητικά στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Ο κ. Εμίρης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, γιατί, όπως είπε, κατέστη δυνατό αφενός να επιτευχθεί ένα υψηλό συνολικό τίμημα περίπου €2,2 δισ. συνυπολογίζοντας τις αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές «και αφετέρου να εγγυηθούμε την αναπτυξιακή διάσταση του έργου».

 

Σε ανάλογο μήκος κύματος, για αποκρατικοποίηση-ορόσημο για τη χώρα, που θα αναβαθμίσει ριζικά την εικόνα της Αθήνας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος. Σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου αναμένεται να υλοποιηθεί σειρά επενδύσεων με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας και θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής από την πλευρά του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για μια επένδυση εγγυημένου ύψους περίπου €6 δισ. για μια ισορροπημένη και σύγχρονη ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, αναψυχής, κατοικίας, επιχειρηματικών κέντρων, εμπορικών λειτουργιών, πολιτισμού και αθλητισμού. Όπως είπε, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιβαλλοντικές υποδομές και την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και Ολυμπιακή κληρονομιά της πόλης, ενώ τουλάχιστον τα 2/3 της συνολικής έκτασης θα είναι χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι, ανοικτοί στους πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:45 - 04 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.