ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: "Η ημερομηνία εξόδου στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις"- Στις 11 Απριλίου, με τη Μέρκελ στην Αθήνα, η έκδοση του ομολόγου;

21:05 - 03 Απρ 2014 | Οικονομία
Στουρνάρας: "Η ημερομηνία εξόδου στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις"- Στις 11 Απριλίου, με τη Μέρκελ στην Αθήνα, η έκδοση του ομολόγου;
Άρχισε η αντίστροφή μέτρηση, όπως φαίνεται, και πολύ σύντομα, ενδεχομένως και την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's θα ανακοινώσει την αναβάθμιση της χώρας. Όπως ανέφερε δημοσιογράφος των Financial Times στο λογαριασμό του στο twitter, η 11η Απριλίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για την έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου μετά την κρίση. Να θυμίσουμε ότι την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία της έκδοσης των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. "Το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα σπρεντς συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη", τόνισε.

stoyrnaras030414

Ο κ. Στουρνάρας, επεσήμανε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική Οικονομία. Χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τους κκ Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

 

Καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξόδου στις αγορές ενδέχεται να διαδραματίσε και η πολιτική εμπλοκή που σημειώθηκε με την υπόθεση Μπαλτάκου. Για το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να "φρενάρει" αυτή την θετική εικόνα για την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "πρέπει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα".

stoyrna030414

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του 5ετούς δεν αποκλείεται να γίνει και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος για την πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να ξεκινήσει η διαδικασία τη Δευτέρα για την άντληση του ποσού των 2 δισ. ευρώ συν 1 δις για τους εγχώριους επενδυτές και θα γίνει η έκδοση σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο.

 

Επίσης ρεπορτάζ του Reuters ονοματίζει τους αναδόχους της έκδοσης και συγκεκριμένα αναφέρει πως θα είναι οι Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs. Και το πρακτορείο προσθέτει ότι το ομόλογο θα είναι 5ετές και ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα εκδοθεί τον Απρίλιο.

 

Την ίδια στιγμή με αφορμή το τηλεγράφημα άρχισαν τα "χτυπήματα κάτω από τη μέση" ανάμεσα στους διεθνείς οίκους, με τη Morgan Stanley ( που δεν αναφέρεται στην λίστα του Reuters) να εκτιμά το επιτόκιο για πενταετή έκδοση στο 5,3%, ενώ οι Financial Times μετέφεραν απόψεις αναλυτών και επενδυτών που προσδιόριζαν την απόδοση κατά πολύ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 4,5%.

stoyrnar030414

Τελευταία τροποποίηση στις 00:22 - 04 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.