ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάσα στην αγορά απ' τον αυτόματο συμψηφισμό του ΦΠΑ- Μίχαλος: "Ζητάμε και συμψηφισμό του συνόλου των χρεών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων"

16:32 - 07 Απρ 2014 | Οικονομία
Ανάσα στην αγορά απ' τον αυτόματο συμψηφισμό του ΦΠΑ- Μίχαλος: "Ζητάμε και συμψηφισμό του συνόλου των χρεών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων"
Μεγάλη ανάσα στην αγορά εκτιμάται ότι θα προσφέρει ο αυτόματος συμψηφισμός του ΦΠΑ που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στο δημόσιο με αυτόν που τους οφείλουν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εξάλλου, σημαντική απλοποίηση της διαδικασίας είσπραξης του φόρου αλλά και ενίσχυση της αποδοτικότητάς του αναμένεται να προκύψει από τον αυτόματο συμψηφισμό του ΦΠΑ και μεταξύ των ιδιωτών, μέτρο που επίσης ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει όχι μόνο στον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ αλλά και γενικότερα στον συμψηφισμό του συνόλου των χρεών μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων. Όπως είπε ο κ. Κ. Μίχαλος, "ο συμψηφισμός των χρεών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί χρόνια τώρα πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου. Έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση αποκαθιστά μια τεράστια αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων. Γιατί είναι έξω από κάθε λογική και ηθική, η ασυνέπεια του κράτους να καταστρέφει επιχειρήσεις".

simpdifism070414

Κεντρική ιδέα του συστήματος συμψηφισμού ΦΠΑ που θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο, είναι ότι "δεν θα αποδίδεται ο ΦΠΑ, εφόσον αυτός δεν έχει καταβληθεί είτε από το Δημόσιο, είτε μεταξύ ιδιωτών επιτηδευματιών". Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει συμψηφισμούς ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Ενώ, για την επέκταση του μέτρου και σε επιτηδευματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και κάθε επιτηδευματίας θα επιλέγει εάν θα εισαχθεί σε αυτό, ενώ ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές.

 

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο μέτρο θα λειτουργήσει ως "ανάχωμα" για την έκδοση και διακίνηση εικονικών τιμολογίων, καθώς ο εικονικός ΦΠΑ δεν θα μπορεί να εκπέσει εάν δεν καταβληθεί. Πάντως, το μέτρο δεν θα αφορά σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Σημειώνεται, ότι το σχετικό μέτρο του συμψηφισμού, εφαρμόζεται ήδη σε Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία. Όσον αφορά στην κατάργηση των προστίμων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, μένει να αποσαφηνιστεί ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του μέτρου αυτού.

simpdifismos070414

Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 07 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.