ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reichenbach: "Τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι ακόμα ορατά, αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα θα είναι σημαντικά"

20:49 - 08 Απρ 2014 | Οικονομία
Reichenbach: "Τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι ακόμα ορατά, αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα θα είναι σημαντικά"
Μπορεί οι πολίτες να μην βλέπουν ακόμη στην καθημερινότητά τους κάποια βελτίωση από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ο Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- επικαλούμενος τα αποτελέσματα των μελετών του ΙΟΒΕ- τόνισε ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με αντικείμενο τις οικονομικές επιδράσεις στων διαρθρωτικών αλλαγών, ο κ. Horst Reichenbach τόνισε ότι η Αθήνα έχει καταφέρει να υιοθετήσει μια εκτενή ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έχει βελτιώσει σημαντικά την απόδοσή της τα τελευταία δυο χρόνια. Ωστόσο, όπως είπε, ο δρόμος παραμένει μακρύς και οι προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν. "Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές", τόνισε χαρακτηριστικά.

metarrium080414

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΟΒΕ, τα πιθανά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στην παραγωγή, την απασχόληση, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα είναι σημαντικά. Το Ίδρυμα σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πραγματοποίησε ένα άλμα μπροστά για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της, με πρωτόγνωρα και εντυπωσιακά επιτεύγματα.

 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία, όπως αυτή αντανακλάται και από τις θετικές εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί βάση για μια πορεία ανάπτυξης και δεν πρέπει να υπάρξει σχετική οπισθοδρόμηση. Αναφορικά με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρατήρησε ότι σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε πολλά μέτωπα, αλλά επίσης διατύπωσε την άποψη ότι η έως τώρα πρόοδος έχει υπάρξει άνιση.

 

Επίσης, ότι η συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων απαιτείται να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί η απολύτως απαραίτητη πορεία ανάπτυξης. Απέδωσε, κατά ένα σημαντικό μέρος, τη σχετικά αδύναμη πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων και συνολικά τη συσσωρευμένη βαθιά ύφεση στην έλλειψη ενός ισχυρού και σταθερού σήματος που θα προέρχονταν από την πλήρη εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων.

metarriumisei080414

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, Νίκος Ζόνζηλος, παρουσίασε την έκθεση με θέμα "Αποτίμηση των μακροοικονομικών επιδράσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα". Για τον σκοπό της έκθεσης, καταρτίστηκαν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια που αντιστοιχούν σε τέσσερις βασικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις:

  • Βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος δημόσιων προμηθειών
  • Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων
  • Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των εμπορεύσιμων και μη εμπορεύσιμων κλάδων
  • Ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας και της συνολικής παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζόνζηλο, η εφαρμογή με αξιόπιστο τρόπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνονται, μπορεί σταδιακά να οδηγήσει την οικονομία σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα προϊόντος και απασχόλησης, μέσω της ευκαμψίας στις αγορές και στο σύστημα τιμών που επέρχεται. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συστηματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε ένα μεγάλο εύρος τομέων της οικονομίας, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με παράλληλη άνοδο της απασχόλησης και του προϊόντος, χωρίς τη δημιουργία ύφεσης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που η χώρα βρίσκεται σε φάση εξόδου από την κρίση και η αποκατάσταση των ανισορροπιών στις εσωτερικές αγορές προϊόντος και εργασίας πρέπει να συνοδευτεί και με τη διατήρηση της ισορροπίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

metarriumis080414

Ο κ. Svetoslav Danchev, υπεύθυνος του τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, παρουσίασε την πρόοδο της Ελλάδας στους τομείς των δημόσιων συμβάσεων, των επενδύσεων, του ανταγωνισμού και των εξαγωγών. Από τις μελέτες προκύπτει ότι η ίδρυση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), το Σεπτέμβριο του 2011, αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή στον τομέα δημόσιων προμηθειών που έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, καθώς η ενισχυμένη διαφάνεια που προσέδωσε η λειτουργία της, φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του Δημοσίου.

 

Όσον αφορά στις επενδύσεις, από την ανάλυση στοιχείων 26 ευρωπαϊκών χωρών, προκύπτουν σημαντικά οφέλη από τις αλλαγές που έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρόνο και το κόστους των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδύσεων, ενώ η ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω εξάλειψης των εμποδίων ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων αποδεικνύεται ότι έχει μειώσει το επίπεδο των τιμών, ειδικά για τομέα των Υπηρεσιών. Τέλος, η εμπειρική ανάλυση με βάση στοιχεία από ευρωπαϊκές χώρες παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τις εξαγωγές ( π.χ μείωση των απαιτούμενων εγγράφων, του χρόνου και του διοικητικού κόστους για τη διεκπεραίωση των εξαγωγών) οδηγούν πράγματι σε αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών.

 

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, κ. Πάνος Καρβούνης, επεσήμανε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας τη συμβολή της Ομάδας Δράσης.

metarriumiseis080414

Τελευταία τροποποίηση στις 00:04 - 09 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.