ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν το ελληνικό story

23:01 - 09 Απρ 2014 | Οικονομία
Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν το ελληνικό story
Η Ελλάδα, η ίδια χώρα που πριν από δύο χρόνια συμφώνησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία και απειλούσε με διάλυσης ολόκληρη την ευρωζώνη, βγαίνει στις αγορές από μόνη της να δανειστεί, με την ζήτηση για τα ομόλογα της μάλιστα να είναι εντυπωσιακή. Όπως σημειώνει ο Timo del Carpio, οικονομολόγος της RBC, Capital Markets, αν και σε καμία περίπτωση αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει "διορθωθεί", είναι ένα σημαντικό ορόσημο για μια χώρα που εδώ και χρόνια είναι υπό την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Nicholas Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί το επίσημο τέλος της κρίσης χρέους και το πιο εμφανές παράδειγμα της δραματικής βελτίωσης του κλίματος προς την περιφέρεια της ευρωζώνης.

ependytes090414

Και κοιτάζοντας την πρόσφατη εντυπωσιακή βελτίωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει σίγουρα ενισχυθεί. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 6% και παρόλο που εξακολουθεί να είναι σχεδόν 450 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο γερμανικό, είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα επίπεδα που του +30% στις αρχές του 2012.

 

Πολλοί επισημαίνουν πως όπως και να έχουν τα πράγματα και παρόλα τα... "πυροτεχνήματα", η Ελλάδα εξακολουθεί να ζει με υποτονική ανάπτυξη, υψηλό χρέος και το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στη ζώνη του ευρώ, ενώ η... τύχη της εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες της Τρόικας. Αλλά είτε θέλει κανείς να αγοράσει το ελληνικό story είτε όχι, το γεγονός είναι πως τα Greek bonds προσφέρουν στους επενδυτές σημαντικά υψηλότερη απόδοση από ό, τι τα περισσότερα άλλα κρατικά ομόλογα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία ελκυστική στρατηγική για τους επενδυτές που κυνηγούν τις υψηλές αποδόσεις και είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας.

 

Επιπλέον, η επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με τη σταδιακή ανάκαμψη της Ελλάδας. Ο Spiro σημειωθεί ότι η Σρι Λάνκα μόλις πούλησε 5ετή ομόλογα με απόδοση περίπου 5% και αυτό αποδεικνύει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές οδηγούνται αυτή τη στιγμή από την μεγάλη όρεξη των επενδυτών για αποδόσεις. Έτσι, η Ελλάδα δεν επωφελείται μόνο από την αισιόδοξη οπτική για την ευρωζώνη, αλλά επίσης και από την ανεβασμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου διεθνώς.

elladaagore090414

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.