ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο: Το "όπλο" στη βαλίτσα της Μέρκελ

00:01 - 11 Απρ 2014 | Οικονομία
Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο: Το "όπλο" στη βαλίτσα της Μέρκελ
Τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναδείξει η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Σε μια προσπάθεια να δώσει ένα "αναπτυξιακό" στίγμα στην παρουσία της στην πρωτεύουσα και με νωπό το μελάνι από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές θα επιχειρήσει, τόσο με την ανάδειξη του γεγονότος της έκδοσης του 3ετούς ομολόγου, όσο και με την αναφορά στο νέο επενδυτικό Ταμείο, να υπογραμμίσει ότι το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν κι ότι πλέον αρχίζει μια νέα προοπτική για τη χώρα.

Γι' αυτό άλλωστε στο πρόγραμμα της η καγκελάριος, πριν ακόμα ξεκινήσει τις πολιτικές επαφές, στις15:15, μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα παραστεί σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, όπου και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για το νέο ταμείο, για το οποίο υπάρχει στόχος να λειτουργήσει πριν τις ευρωεκλογές. Ακολούθως, δε στις 16:20, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

epen100414 

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες, από το υπουργείο Ανάπτυξης, είχε γίνει γνωστό ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα λάβει τις σχετικές της αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η διάθεση, μάλιστα είναι, μέσα στο α' εξάμηνο του 2014 να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του.  Σημειώνεται ότι, όπως έγραφε το "R", η Ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και ενέργειες, καθώς και τη δέσμευση της σχετικής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους. Πιο συγεκριμένα έχει δεσμευτεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2014 και των 350 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτικές πηγές από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, σε βάθος τριετίας. Επιπλέον χρήματα αναμένεται να δώσει και το Ίδρυμα Ωνάση.

 

Απομένει η επιτάχυνση της διαδικασίας από τη Γερμανική επενδυτική τράπεζα Kfw, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώρειο του άτυπου Eurogroup – Ecofin.

ependytik100414

Η ιστορία...

Το Επενδυτικό αυτό Ταμείο έχει περάσει από «σαράντα κύματα», καθώς η εκκίνηση σχεδιασμού του είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Χρυσοχοϊδη. Τον Ιούλιο το 2013 υπεγράφη σχετικό Μνημόνιο για μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, και του πρόεδρου της KfW, Ulrich Schroeder. Μάλιστα ο στόχος ήταν να συσταθεί ως το τέλος του 2013 για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και επιχειρήσεων.

 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της έγκαιρα, υπήρχαν καθυστερήσεις πους σχετίζονταν με τις απαιτήσεις δέσμευσης πόρων από ΕΣΠΑ, με την απροθυμία άλλων πλευρών να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», αλλά και να προχωρήσουν σε αλλαγές σε θεσμικές αγκυλώσεις (μορφές εγγυήσεων κλπ). Ωστόσο φαίνεται ότι όλα αυτά μπαίνουν σε μια σειρά και εκτός απρόοπτου το Ταμείο θα μπει στις ράγες.

 

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το Ταμείο- όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη- θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
  • Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.
  • Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

ependy100414

Η KfW τονίζει, επίσης, ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.

 

Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

ependyti100414

Τελευταία τροποποίηση στις 21:30 - 10 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.