ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Θα τα καταφέρετε όπως η Ανατολική Γερμανία"

15:33 - 11 Απρ 2014 | Οικονομία
"Θα τα καταφέρετε όπως η Ανατολική Γερμανία"
Τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας ώστε τα χρήματα να μην πηγαίνουν στους ίδιους και τους ίδιους ή στις πολυεθνικές, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, στη συζήτηση μίας ώρας που είχε με τους εκπροσώπους καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, από την πλευρά των επιχειρηματιών, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, η καγκελάριος έκανε αρκετές ερωτήσεις και επισήμανε ότι και στη Γερμανία υπάρχουν προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν στοχευμένη και κρατήθηκαν σημειώσεις.

 

Η κ. Μέρκελ φέρεται να άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη μιλά νέα εταιρική μορφή που να αφορά στις επιχειρήσεις τεχνολογίας την «ενιαία ευρωπαϊκή επιχείρηση». Ακόμη αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα φορολογικά και κυρίως οι επιχειρηματίες ζήτησαν μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολόγησης. Όπως σχολίασαν επιχειρηματίες στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, «δεν μπορούμε να αναπτυχτούμε εύκολα στην Ευρώπη. Μας δυσκολεύει η Ελλάδα».

 

«Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενά της βήματα, δηλαδή στα βήματα της ανάπτυξης, δίνει έμφαση στην εξωστρεφεια, την καινοτομία και την έμφαση στην εμπορευματικότητα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς συμμετέχοντας μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο φόρουμ με νέους επιχειρηματίες.

«Γνωρίζω ποια είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνετε» είπε η Μέρκελ σε νέους επιχειρηματίες, λέγοντας πως «η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως «αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της ανάπτυξης, χρειάζεται άτομα με νέες ιδέες». «Έχει γίνει εργασία με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει» είπε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα, συνέχισε, διαθέτει έμψυχο υλικό υψηλής ικανότητας και μπορεί να γίνει «κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με σημάδια εξωστρέφειας».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, απευθυνόμενη στους νέους επιχειρηματίες, πως «γνωρίζει ποια είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνετε», κάνοντας αντιπαραβολή με την ένωση της Ανατολικής Γερμανίας με τη Δυτική.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτήν την χώρα» είπε η Μέρκελ, λέγοντας πως υπάρχουν οι παραδοσιακοί επιχειρηματικοί τομείς που μπορούν να αξιοποιηθούν με νέες τεχνικές, αλλά και τομείς όπως ο τομέας των υπηρεσιών.

«Επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στις νέες επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο και πιο δύσκολο είναι το πώς μπορώ να έχω πρόσβαση σε κεφάλαιο για να χτίσω την επιχείρησή μου» συνέχισε η καγκελάριος.

Η συνάντηση με θεσμικούς και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το θέμα της ρευστότητας απασχόλησε τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ με τους θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις, όπως σχολίασαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μετά τη συνάντηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους επιχειρηματίες στο θέμα του ενεργειακού κόστους, ενώ η καγκελάριος σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση που αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά και σηματοδοτεί επιστροφή στις αγορές.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε για την προσαρμογή της Cosco στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στο πλαίσιο του διαλόγου σημείωσε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς. «Ξέρω τη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας» συμπλήρωσε. Σημείωσε ακόμη ότι χαίρεται που οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να πάρουν ρίσκα.

 

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζήτησε τη βοήθεια της Καγκελαρίου στη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, «διότι βρίσκει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας». Οι εισαγωγές μελιού και γενικά αγροτικών προϊόντων από την Κίνα, πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, ζήτησε η κ. Χαζάπη - Πίττα. Η ίδια και οι επιχειρηματίες Δοντάς, Παπαδοπούλου, Συργιανός και Κεφαλογιάννης αναφέρθηκαν στο ενεργειακό κόστος το οποίο φτάνει, όπως είπαν, μέχρι και στο 50%.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:06 - 11 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.