ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ισχύει με τις αμοιβές των εργαζομένων τις εορτές του Πάσχα

19:02 - 16 Απρ 2014 | Οικονομία
Τι ισχύει με τις αμοιβές των εργαζομένων τις εορτές του Πάσχα
Ωράριο και ημερομίσθιο για όσους εργαζονται Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα.- Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα.- Μέχρι σήμερα η υποχρεωτική καταβολή του.

Όσοι εργαστούν τις ημέρες των Αργιών του Πάσχα, τότε πρέπει να δουν τον μισθό τους προσαυξημένο με βάση το ισχύον καθεστώς σε ημερομίσθια και ωράρια. Αναλυτικότερα, ισχύουν τα εξής:

- Μεγάλη Παρασκευή: Επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών μετά τις 11 π.μ. Κατά τη ημέρα αυτή όταν πραγματοποιηθεί εργασία δεν οφείλεται καμία προσαύξηση των αποδοχών.

Ειδικά όμως για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως π.χ. κλινικές, τσιμεντοβιομηχανίες, φροντιστήρια, εταιρείες ξυλεμπορίου, πετρελαιοειδών κ.λπ. ή ορισμένες ειδικότητες έχει καθιερωθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα αργίας και οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής προσαυξημένο κατά 75%.

- Μεγάλο Σάββατο: Είναι εργάσιμη ημέρα εκτός αν έχει καθιερωθεί ως αργία με βάση κλαδική Σ.Σ.Ε., οπότε σε όσους εργασθούν οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής προσαυξημένο κατά 75%.

- Κυριακή του Πάσχα: Αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες Κυριακές του έτους. Σε όποιους εργασθούν (νομίμως ή παρανόμως) κατά την ημέρα αυτή οφείλεται προσαύξηση 75% και χορηγείται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

- Δευτέρα του Πάσχα: Είναι υποχρεωτική αργία για όλες τις επιχειρήσεις και εργαζομένους εκτός από αυτούς που εργάζονται νομίμως κατά την Κυριακή π.χ. κλινικές, επισιτιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας κ.λπ. Σε όσους ημερομίσθιους δεν απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή καταβάλλεται ένα απλό ημερομίσθιο. Εάν αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή. Σε όσους εργασθούν κατά την ημέρα αυτή (ημερομίσθιοι ή με μηνιαίο μισθό) οφείλεται προσαύξηση 75% για όσες ώρες εργασθούν κατά την ημέρα αυτή.

Σχετικά με την καταβολή του Δώρου του Πάσχα, αυτό πρέπει να γίνει έως και σήμερα Μεγάλη Τετάρτη. Πιο συγκεκριμένα, ισχύουν τα ακόλουθα

- Βάση υπολογισμού για το δώρο Πάσχα, αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 5ης Απριλίου (15η ημέρα πριν από το Πάσχα).

- Ολόκληρο το δώρο Πάσχα (μισός μηνιαίος μισθός για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 15 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο) δικαιούνται να λάβουν όσοι έχουν απασχοληθεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 μέχρι 30.4.2014.
- Μέρος του δώρου ίσο με ένα ημερομίσθιο ή 1/30 του μηναίου μισθού για κάθε 8 ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσεως από 1.1.2014 μέχρι 30.4.2014 θα πάρουν όσοι από τους μισθωτούς δεν έχουν απασχοληθεί όλο το χρονικό διάστημα αυτό.
- Σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΥΑ 19040/81 το επίδομα Πάσχα καταβάλλεται την 16η Απριλίου (Μ. Τετάρτη).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.