ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: "Η Eurostat πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή της ελληνικής οικονομίας"- Tι λένε Στουρνάρας & Σταϊκούρας για το πρωτογενές πλεόνασμα

16:15 - 23 Απρ 2014 | Οικονομία
Σαμαράς: "Η Eurostat πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή της ελληνικής οικονομίας"- Tι λένε Στουρνάρας & Σταϊκούρας για το πρωτογενές πλεόνασμα
"Απομακρυνόμαστε σιγά- σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.

Ειδικότερα, ο κ. Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι "η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων".

stoyrnaras230414

"Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στα πόδια της, και ατενίζουμε το μέλλον πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία", δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. "Όλα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει", απάντησε, ερωτηθείς αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. "Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία", συμπλήρωσε σχετικά. Σε άλλη ερώτηση ποια θα είναι η ελληνική πρόταση απάντησε: "Θα δούμε".

 

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με την απόκλιση που εμφανίζεται σε ό,τι αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και της μεθοδολογίας που ακολουθείται από διαφορετικούς φορείς για τον προσδιορισμό του, σεβόμενος- όπως είπε- τη θεσμική ανεξαρτησία της Eurostat. "Ας αφήσουμε τη Eurostat να δει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. "Τώρα, για όσους ενδιαφέρεστε, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί, για παράδειγμα δέστε το Economic Outlook του IMF το οποίο βγήκε νομίζω ήδη προχθές, για να δείτε πόσο είναι κατά την τρόικα το πλεόνασμα", πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

stournaras230414

Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποιώντας τα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, είπε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» (που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί) και για τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που έγινε, ήδη, με επιτυχία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, από τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι:

 

* Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (αφαιρούμενου του ποσού στήριξης των τραπεζών), διαμορφώθηκε το 2013 στα 3,8 δισ. ευρώ, ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,8% του ΑΕΠ).

 

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τη Eurostat, χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στα περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

 

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται από την τρόικα, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα), όσο και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).

 

Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, το πλεόνασμα αυτό είναι συμβατό με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

stoyrnara230414 

Σημειώνεται ότι η διαφορά στους υπολογισμούς μεταξύ Eurostat και τρόικας, είναι ότι στη μεθοδολογία των εκπροσώπων των δανειστών δεν λαμβάνονται υπόψη ή αντιμετωπίζονται διαφορετικά, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα. Για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

 

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ακριβώς τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγήθηκε σε Μηχανισμό Στήριξης και στην υπογραφή του 1ου Μνημονίου, τα υψηλά, διαχρονικά «δίδυμα» ελλείμματα εξαλείφονται, και, μάλιστα, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επισήμανε δε, ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος και, παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:46 - 23 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.