ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Τι περιμένει την αγορά τον Μάιο

00:01 - 02 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Χρηματιστήριο: Τι περιμένει την αγορά τον Μάιο
Η αγορά τραυματισμένη τις τελευταίες εβδομάδες εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και τεταμένη ατμόσφαιρα ενόψει των Ευρωεκλογών στις 25 Μαϊου. Ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξης του 6% από την αρχή του χρόνου, αλλά το άδειασμα μέχρι την περιοχή των 1.185 μονάδων, που συνιστούν χαμηλά τριμήνου, αποδεικνύει ότι πολύ εύκολα μπορεί να χαθεί το momentum και η διάθεση για περαιτέρω αντίδραση της αγοράς.

ΔΕΗ και Ιντραλότ άντλησαν από τις αγορές την Τετάρτη περί το 1 δις. ευρώ με επιτόκιο μεταξύ 4,5 – 6%, σηματοδοτώντας την έξοδο των Ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς χρηματαγορές. Κι αυτό, διότι τα επιτόκια που δανείστηκαν οι δύο μη τραπεζικές εταιρείες, μπορεί να είναι αυξημένα σε σχέση με τα επίπεδα που δανείστηκε τα τρία δισ. το Δημόσιο (4,95%) και η Εθνική (4,75%), αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το 9 και 9,5% που δανειζόταν μέχρι πέρσι η ΔΕΗ και το 11,5% της Ιντραλότ.  Που σημαίνει, ότι αν επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα νέα έξοδος της χώρας στις αγορές, κάτι το οποίο δεν απέκλεισε κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, οι όροι μπορεί να είναι καλύτεροι και για τη χώρα, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες που θα σχεδιάσουν τις επόμενες ομολογιακές τους εκδόσεις.

 

ago010514 

 

Αυτό όμως, σύμφωνα με την αγορά, προϋποθέτει ομαλότητα και σταθεροποίηση, παράγοντες οι οποίοι δεν αποκλείεται να ανατραπούν, κι αυτό φοβίζει τους ξένους που το επικαλούνται σε όλες τους τις τελευταίες εκθέσεις, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που αποδυναμώνει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

 

Πλην όμως, η τοποθέτηση sovereign funds στην αύξηση κεφαλαίου της Εurobank, όπως του συνταξιοδοτικού ταμείου στον πετρελαϊκό κλάδο της Νορβηγίας, του Norges fund, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά προοπτική για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα μας. Που σημαίνει ότι κατά βάθος, οι ξένοιδεν ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού κανένα κόμμα δεν θα βάλει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley.

 

Μάλιστα, σε χθεσινό του report το Bloomberg ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα αφού η κυβέρνηση έληξε την τετραετή εξορία της από τις διεθνείς αγορές στις 10 Απριλίου, με την έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, στην οποία η ζήτηση ήταν σχεδόν επταπλάσια της προσφοράς. Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, αναμένεται να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% φέτος, εμφανίζοντας την πρώτη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας μετά από επτά χρόνια.

 

«Η Ελλάδα επιστρέφει μετά την κρίση», αναφέρει ο Juan Esteban Valencia, στρατηγικός αναλυτής στην Societe Generale. «Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο που γίνεται στη χώρα».

 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το κόστος δανεισμού για εταιρείες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας είναι πλέον χαμηλότερο σκάνει λόγο για ε σχέση αυτά εταιρειών του ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 

ago010515

 

Citigroup

Την ίδια ώρα, η Citigroup κάνει λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη από τα τέλη του 2014, προβλέποντας παράλληλα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από ότι αναμενόταν για το 2015-2016, λόγω των θετικών επιπτώσεων της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Συγκεκριμένα, αναμένει ανάπτυξη 1,2% για το 2015 και 1,6% για το 2016. Για το σύνολο του 2014, προβλέπεται ύφεση 0,8%.

Η  Citi αναμένει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στα επόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ να αρχίσει να υποχωρεί το 2016 ή το 2017.

Η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει επιτυχώς ομόλογο 5ετούς διάρκειας, ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,95% τον Απρίλιο. Παρά το γεγονός ότι η Moody' s διατήρησε το caa3, η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές με βιώσιμο τρόπο είναι πιθανό να θεωρηθεί ως θετική από τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αναφέρει η Citi.

Ωστόσο, οι αναλυτές της δεν προβλέπουν μεσοπρόθεσμα μεταβολή στην αξιολόγηση, καθώς, όπως αναφέρουν, τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να κρατήσουν την αξιολόγηση sub-IG (υπο-επένδυσης) για πολλά χρόνια ακόμα.

 

agor010514 

 

Χρηματιστήριο

Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς, Αlpha, Eurobank  και τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολογιακών δανείων της Πειραιώς και της Εθνικής, μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών οι Ελληνικές τράπεζες άντλησαν περί τα 7δις. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 2,5 δις. ευρώ και το ομολογιακό της Alpha (500 με 750 εκατ.ευρώ), το οποίο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, που ολοκληρώνεται στις 9 Μαϊου. Αυτά, σε συνδυασμό με τις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις σε Μυτιληναίο και Motor Oil, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τον βασικότερο λόγο για την μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

 

Πέρα από τις εκλογές, ο Μάιος αποτελεί ταυτόχρονα μήνα ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, όπου θα φανεί τι πραγματικά έχουν πετύχει οι εισηγμένες τους πρώτους μήνες μιάς χρονιάς που  έχει χαρακτηριστεί ως η στροφή της Ελλάδας προς την  ανάπτυξη. Επιπλέον, στα μέσα του μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, με την αύξηση της στάθμισης και της βαρύτητας στη διαμόρφωσή τους, συγκεκριμένων μετοχών. Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, η Eurobank, θεωρείται φαβορί, ενώ κάτι ανάλογο θα πρέπει να θεωρείται και για την Εθνική.

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 02 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.