ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο το 5% των φορτίων θα ελέγχουν πλέον τα τελωνεία

11:01 - 05 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Μόνο το 5% των φορτίων θα ελέγχουν πλέον τα τελωνεία
"Πράσινο φως" για το σύστημα ανάλυσης κινδύνου στις ελληνικές εξαγωγές, μετά από πέντε μήνες δοκιμών.- Προς υλοποίηση το βασικό αίτημα των εξαγωγέων να μη γίνονται φυσικοί έλεγχοι σε όλα τα φορτία, ανεξαιρέτως.

Την εφοδιαστική αλυσίδα ως «ραχοκοκαλιά» του διεθνούς εμπορίου βλέπει ο ΣΕΒΕ, στο πλαίσιο μιας γενικότερης επανεξέτασης των υποδομών μεταφορών και το πόσο σημαντικές είναι για την άνοδο της οικονομίας. Με τα τελευταία νέα να αφορούν στον τομέα των τελωνείων και, πιο συγκεκριμένα, στο νέο σύστημα εξαγωγών, όπου και θα γίνονται έλεγχοι μόνο στο 5% των φορτίων, όλα δείχνουν πως -επιτέλους- ο κλάδος των εξαγωγών θα πάρει μια "βαθιά ανάσα".

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο σύστημα, δεν θα γίνονται πλέον φυσικοί έλεγχοι σε όλα τα φορτία που προορίζονται για εξαγωγές, όπως πριν μερικούς μήνες, κάτι που βάζει τέλος στην ως τώρα ταλαιπωρία των εξαγωγέων. Έτσι, πλέον, μέσω αυτού του συστήματος, πρώτα θα αξιολογούνται τα φορτία εξαγωγών και στη συνέχεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 5% των φορτίων, που αποτελεί και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- με εξαίρεση τα φορτία για τα οποία υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός που επιβάλλει τον υποχρεωτικό έλεγχο. Μέχρι σήμερα, αυτό που ίσχυε σε διαδικαστικά επίπεδο, ήταν πως το κάθε φορτίο, ανεξαρτήτως περιεχόμενου, έπρεπε να πηγαίνει στο τελωνείο για έλεγχο, κάτι που όμως δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ε.Ε. Ωστόσο, οι σχετικές αντιδράσεις των εξαγωγέων που χαρακτήριζαν αυτό το σύστημα τροχοπέδη στην ανάπτυξη των εξαγωγών έρχονταν σε αντίθεση με τις αντίστοιχες θέσεις των τελωνείων, που από μεριάς τους υποστήριζαν ότι η μείωση των ελέγχων θα αυξήσει το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση παράνομων υλικών ή ουσιών.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης σε σχετική ομιλία του με τίτλο: «Η ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών: Aπαραίτητη προϋπόθεση για την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας» είχε σχολιάζει σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες, πως έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα προόδου, με δεδομένη και την πλήρη λειτουργία του ICISnet, του ηλεκτρονικού τελωνείου που απλουστεύει τη διαδικασία εξαγωγής και συγχρόνως μειώνει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της συναλλαγής.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.