ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα

20:52 - 06 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα
Η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να φθάσει τα 7 δισ. Ευρώ και οι θέσεις εργασίας πού θα ανοίξουν θα ξεπεράσουν τις 50.000 θέσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Α.Εμιράτων, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν κατά την υπογραφή των διμερών συμφωνιών συνεργασίας στο πλαίσιο της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΑΕ, που ολοκληρώθηκε σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης.

Ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν έδωσε έμφαση στο γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον των Εμιράτων για την Ελλάδα, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη θερμή φιλοξενία και την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς τα Εμιράτα.

 

"Θέλαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα πρώτον με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και δεύτερον με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση", είπε και προσέθεσε: "Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προσελκύσει επενδύσεις και τουρισμό από όλο τον κόσμο".

anaplas060514

"Σας υποδέχεται η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση. Η Ελλάδα που βγαίνει από το μνημόνιο. Η Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα μιας ισότιμης χώρας- μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε το δημοσιονομικό πρόβλημα και εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και βιώσιμα δημοσιονομικά στοιχεία. Η Ελλάδα που γυρίζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν.

 

Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του σεΐχη, με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και παρουσία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, η εταιρεία Al Maabar, η οποία έχει την έδρα της στο Abu-Dhabi, ανακοίνωσε ότι, μαζί με τον όμιλο Λάτση και την κινεζική εταιρεία Fosun, συνέστησαν το Global Investment Group, με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα συνεργαστεί με την εταιρεία Lamda Development S.A. για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το έργο, προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης, μικτής χρήσης, στην Ευρώπη.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο της ανάπτυξης της εκτάσεως των 6,2 εκατομμυρίων τ.μ., για την ολοκλήρωση του οποίου θα απαιτηθούν αρκετά έτη, αναμένεται να ξεκινήσει το 2016. H οικοδομήσιμη έκταση των 3 εκατομμυρίων τ.μ. θα περιλαμβάνει χώρους καταστημάτων, κατοικιών και αναψυχής, καθώς και ξενοδοχεία και χώρους γραφείων. Με την ανάπλαση της εκτάσεως αξιοποιούνται και αναβαθμίζονται 3,5 χλμ παραλιακού μετώπου και δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο 2 εκατομμυρίων τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως.

Al-Maabars060514 

Ο Yousif Al Nowais, διευθύνων σύμβουλος της Al Maabar, δήλωσε: "Η είσοδος στην ελληνική αγορά αποτελεί ορόσημο για την Al Maabar, δεδομένου ότι επιδίωξή μας αποτελεί η περαιτέρω επέκτασή μας, η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των επενδύσεών μας και η ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών".
Και πρόσθεσε: "Η επιχειρηματική μας στρατηγική αποσκοπεί στο να αναζητούμε ευκαιρίες, οι οποίες εξασφαλίζουν βιώσιμα οικονομικά οφέλη τόσο για τη χώρα στην οποία αναπτύσσουμε τα έργα μας όσο και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είμαστε βέβαιοι ότι, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, το έργο ανάπτυξης των 6,2 εκατομμυρίων τ.μ. του Ελληνικού θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας, θα γεφυρώσει διαφορετικούς πολιτισμούς και θα αναγεννήσει τις όμορες περιοχές".

 

Η Al Maabar υπολογίζει ότι, κατά τη διάρκεια του έργου, θα δημιουργηθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ, μετά την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να προκύψουν 50.000 νέες θέσεις. 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, δήλωσε ότι το Ελληνικό είναι για την Ελλάδα ένα έργο ορόσημο, το οποίο θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της χώρας μας. "Είμαστε υπερήφανοι που θα συνεργασθούμε με την Al Maabar και την Fosun σε αυτό το έργο, το οποίο ήδη κατέστη πόλος έλξης ουσιαστικού διεθνούς ενδιαφέροντος", πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Η ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Μικτής Διυπουργική Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών επισφραγίστηκε με την υπογραφή των παρακάτω Διμερών Συμφωνιών από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν:

  • Πρακτικά Εργασιών 2ης Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
  • Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Πολιτιστική Συνεργασία.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Αθλητική Συνεργασία.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπεγράφησαν δύο συμφωνίες:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι TAQA.
  • Συμφωνία Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και τη διαχείριση του «Ελληνικού» ανάμεσα στη Lamda Development- Όμιλος Λάτση και την εταιρεία Al Maabar.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:56 - 06 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.