ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ecofin: Έως την 1η Ιανουαρίου ‘16 η σταδιακή εφαρμογή του φόρου "Τόμπιν"

19:57 - 06 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Ecofin: Έως την 1η Ιανουαρίου ‘16 η σταδιακή εφαρμογή του φόρου "Τόμπιν"
Σε πολιτική συμφωνία για τη σταδιακή εφαρμογή του πρώτου Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών έως την 1η Ιανουαρίου 2016 το αργότερο, κατέληξαν σήμερα στο Ecofin δέκα κράτη - μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, o προεδρεύων υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και η ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να εργασθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ανάλογα με τις ανάγκες.

tompi060514

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν σήμερα τα δέκα συμμετέχοντα κράτη - μέλη, σε πρώτο στάδιο και ως την 1η Ιανουαρίου του 2016 το αργότερο, θα φορολογηθούν οι μετοχές και ορισμένα παράγωγα. Στην ίδια δήλωση οι δέκα συμμετέχουσες χώρες σημειώνουν ότι θα ληφθεί υπόψη ο οικονομικός αντίκτυπος της εφαρμογής του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, τόσο στα συμμετέχοντα κράτη - μέλη, όσο και στα μη συμμετέχοντα, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Τα δέκα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

 

Εξάλλου, το Ecofin υιοθέτησε την Οδηγία για την ανασυγκρότηση και εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου. Όπως ανέφερε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιάννης Στουρνάρας, με την υιοθέτηση της εν λόγω Οδηγίας ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.

tomp060514

Τελευταία τροποποίηση στις 00:26 - 07 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.