ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεκόρ όλων των εποχών στα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων

00:01 - 08 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Ρεκόρ όλων των εποχών στα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων
"Φέσι" στο Δημόσιο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μηνιαίως αφήνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014 οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Με αυτό το ρυθμό το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων ανήλθε το Μάρτιο στο ύψος ρεκόρ των 65,44 δισ. Ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων διαμορφώθηκαν στα 3,562 δισ. ευρώ, έναντι 2,356 δισ. ευρώ που ήταν το Φεβρουάριο. Δηλαδή, μόνο το Μάρτιο το ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. Ευρώ.

 

Η υπερφορολόγηση αλλά και η δραστική μείωση των εισοδημάτων, οδηγεί 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους σε αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεών τους στην Εφορία. Ωστόσο σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών με την εντατικοποίηση των ελέγχων εισέπραξε περίπου 900 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τα νέα ληξιπρόθεσμα, όμως, η ΓΓΔΕ εισέπραξε 328 εκατ. ευρώ και από τα παλαιότερα επιπλέον 561 εκατ. ευρώ.

fe070514

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θεωρεί ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να καλυφθεί και η υστέρηση εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ που καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Μέχρι τότε όμως ο ρυθμός ελέγχων είναι βραδύς, λόγω και του μεγάλου φόρτου των ελεγκτικών κέντρων, των τεχνικών αδυναμιών των πληροφοριακών συστημάτων αλλά και της υποστελέχωσής τους. Έτσι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι υπηρεσίες ολοκλήρωσαν 38 ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, από τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά ποσά 4,8 εκατ. ευρώ.

 

Όσον αφορά τον έλεγχο των εμβασμάτων, ολοκληρώθηκε το α' τρίμηνο ο έλεγχος για 28 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά φόροι και πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ. Στις offshore εταιρείες, ολοκληρώθηκαν 2 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 5,7 εκατ. ευρώ.

 

Συνολικά για υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, offshore εταιρειών και εμβασμάτων, ολοκληρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο 68 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικοί φόροι και πρόστιμα 26,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν 7,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό της εισπραξιμότητας ανήλθε στο 28,9%.

 

Τέλος, για αδικήματα φοροδιαφυγής, υποβλήθηκαν το α' τρίμηνο 1202 μηνυτήριες αναφορές, ενώ 60 αναφορές υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ποσά φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ.

 

Γ.Α.

f070514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.