ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταγγελίες πολιτών για...παρατράγουδα με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

09:09 - 09 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Ξεκίνησε από το πρωί η διανομή του μερίσματος.- Δικαιούχοι καταγγέλλουν πως το ποσό παρακρατήθηκε από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.- Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων.

Ο υφυπουργός εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως είναι παράνομη η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από τις τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα, ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε πως σε λίγη ώρα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. «Ο νόμος είναι ρητός δε σηκώνει συζήτηση», δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου. Διευκρίνισε ωστόσο, πως η μόνη περίπτωση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να κρατούν το μέρισμα είναι αν έχουν εξουσιοδότηση πληρωμών μέσω πάγιας εντολής του ίδιου του δικαιούχου.

 

647 ευρώ κατά μέσο όρο διανέμονται σήμερα σε 205.000 δικαιούχους
Θα πιστωθεί το ποσό των 133,2 εκατ. ευρώ σε 205.912 τραπεζικούς λογαριασμούς, με το μέσο όρο του ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος να ανέρχεται περίπου σε 647 ευρώ. Σήμερα θα καταβληθεί επίσης, το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα σε 75.328 ενστόλους. Οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος αφορούν χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων έως και τις 30 Ιουνίου.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφησαν εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων διανομής του μερίσματος σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί το συνολικό ποσό των 525 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν, «σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν, μετά και από τις τελικές αξιολογήσεις των αιτήσεων, απομένει αδιάθετο ποσό.
Σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Οι αλλαγές θα αφορούν ή αύξηση των εισοδηματικών ορίων (π.χ. από τις 6.000 ευρώ στις 6.500 ευρώ για τους άγαμους) ή ένταξη στον κατάλογο των δικαιούχων των νέων ανέργων με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος) ή σεσυνδυασμό των δύο ανωτέρω.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 09 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.