ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: "Νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την ελληνική οικονομία"

18:44 - 15 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Γ. Στουρνάρας: "Νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την ελληνική οικονομία"
Το νέο κύκλο της οικονομίας που ανοίγει μετά την ολοκλήρωση της τετραετούς οικονομικής προσαρμογής της χώρας και τις προοπτικές που δημιουργούνται για επενδυτικές δράσεις, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας, την Πέμπτη, σε γεύμα με θέμα "Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα", που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος σε μεγάλη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο γεύμα και συνομίλησαν μαζί του, τόνισε πως "για τη χώρα, πλέον, νέα πρόκληση δεν αποτελεί απλώς η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά η θεμελίωση σε σταθερές βάσεις ενός νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου, εξωστρεφούς, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, με έναν νέο ρόλο για το κράτος, πιο αποτελεσματικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, που θα προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, θα εξασφαλίζει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα προστατεύει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και θα διευκολύνει τη μεταφορά των συντελεστών της παραγωγής σε κλάδους εξωστρεφείς και σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία".

 HAN6144

Ο υπουργός Οικονομικών, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα στηρίζεται σε ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας και στο τρίγωνο της γνώσης: παιδεία, έρευνα, καινοτομία".

 

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος, τέλος, στα όσα προηγήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης, υπογράμμισε, ότι μετά από μια δύσκολη τετραετία οι περισσότεροι δημοσιονομικοί και οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αποτέλεσαν το κύριο αίτιο της κρίσης, μετατράπηκαν σε πλεονάσματα.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό που αποδέχθηκε την πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου, επεσήμανε τα πολύ σημαντικά και δύσκολα βήματα που ακολούθησε η χώρα τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε όμως και την αγωνία του των επιχειρηματιών για τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι "πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και να παρθούν θαρραλέες αποφάσεις, τομές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά από την απώλεια του 25% του ΑΕΠ".

 

Ο κ. Μαΐλλης στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της ρευστότητας και της υπερφορολόγησης, που, όπως είπε, αποτελούν εμπόδια και αντικίνητρα στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε ότι "θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις ώστε και να εμπεδωθεί μία ισχυρή δυναμική ουσιαστικών αλλαγών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κλίματος".

Τελευταία τροποποίηση στις 18:59 - 15 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.