ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισροή άμεσων επενδύσεων 288 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο 2014

13:16 - 22 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Καθαρή εισροή ύψους 288 εκατ. ευρώ κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή αύξηση 195 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 310 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και από την μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 584 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς μη κατοίκους.

Το Μάρτιο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 233 εκατ. ευρώ.

Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 200 εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της μητρικής εταιρίας Crystal Almond (Λουξεμβούργο) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Wind Hellas.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα εξωτερικού και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.