ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά: Τα χειρότερα θα έρθουν αν δεν μειώσει τους φόρους η κυβέρνηση

00:01 - 26 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Αγορά: Τα χειρότερα θα έρθουν αν δεν μειώσει τους φόρους η κυβέρνηση
Ως ηχηρό καμπανάκι για να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση και να γίνει περισσότερο φιλοεπενδυτική αποτελεί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το οποίο δίνει σαφές προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα άλλα κόμματα διαμαρτυρίας.

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διαχειριστές ο κ. Γ. Παπαπουτσής δηλώνει στο «R» ότι, «σήμερα θα μπορούσε να είναι μία καλή μέρα για το Χρηματιστήριο. Τα άσχημα θα έρθουν αργότερα.  Αν η διαφορά αυτή διευρυνθεί και μετατραπεί από ψήφος διαμαρτυρίας, διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το χαρακτήρα των εκλογών που είχαμε χθες, σε ψήφο ισχυρής βούλησης, που σημαίνει ότι κάποιοι πλούσιοι Έλληνες, αν δεν το έχουν κάνει, θα μεταφέρουν και τα τελευταία τους χρήματα στο εξωτερικό».

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, « η κυβέρνηση μπορεί να παίξει το τελευταίο της χαρτί μέχρι την επόμενη φορά. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα είναι και  Εθνικές. Να προχωρήσει για παράδειγμα σε γενναία μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία, προκειμένου να νοιώσει ο κόσμος απτά ότι η προσπάθειά του έπιασε τόπο».   

 

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι σαφώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει από αύριο (σ.σ. σήμερα) πιο καθαρές αναγνώσεις αφού η ψήφος για την Ευρωβουλή μπορεί να έχει μεν χαλαρό χαρακτήρα δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη των τάσεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα. Πέρα από την συζήτηση των εκλογών άλλα θέματα που απασχολούν την αγορά αφορούν στην ολοκλήρωση της αύξησης της Εθνικής τράπεζας με την είσοδο των μετοχών στην κύρια αγορά και η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα αποτελέσματα των εταιριών με εξαίρεση την ΜΕΤΚΑ κινούνται μέχρι στιγμής στην περιοχή του αναμενόμενου ενώ υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος για γενικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα αφού μόλις το 14% των εταιριών έχει δημοσιεύσει μεγέθη α’ τριμήνου.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το τέλος της εβδομάδας βρήκε την ελληνική αγορά σε ένα ιδιαιτέρως κομβικό σημείο: Η μέση απόδοση των μετοχών επέστρεψε σχεδόν στο μηδέν, δηλαδή στην αρχή της χρονιάς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κλείνοντας οριακά κάτω από την χρονοσειρά των 200 ημερών, μια ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική ένδειξη που παρακολουθεί μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο οι επενδυτές δείχνουν με αυτό τον τρόπο ότι είναι προετοιμασμένοι για όποιο ενδεχόμενο προκύψει μεθαύριο. Το στοίχημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει την ανάκαμψη της με εντονότερο ρυθμό, η εστίαση θα έχει ως επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και χαρτιά που είναι σε προχωρημένη φάση αποκρατικοποίησης (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ) αλλά και σε μετοχές με καλά θεμελιώδη που λόγω της γρήγορης διόρθωσης βρέθηκαν σε ελκυστικότερα σημεία εισόδου. Σε αντίθετη περίπτωση η τάση θα είναι πτωτική και η ταλαιπωρία της αγοράς θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις αφού ο βαθμός αβεβαιότητας θα επιστρέψει αυξάνοντας την μεταβλητότητα αγοράς».

 

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά η αγορά έχει γυρίσει ανοδική ξεκινώντας την ανηφορική προσπάθεια από το νέο χαμηλό έτους και από υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι τζίροι παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα με μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα κοντά στα 240 εκ. ευρώ.  Οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές καθώς οι πρόσφατες αντιστάσεις στις 1.100 και 1.120 μονάδες έχουν διασπαστεί με δύναμη ενώ ο τερματισμός των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων έγινε στο υψηλό εβδομάδας. Το σενάριο επέκτασης της ανόδου είναι η επικρατέστερη εκδοχή για την συνέχεια απομονώνοντας τα εκλογικά δεδομένα καθώς οι διαγραμματικές προοπτικές ανόδου του Γενικού Δείκτη μετά την υπέρβαση του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών έχουν βελτιωθεί θεαματικά.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.