ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά βλέπει ανασχηματισμό στο οικονομικό επιτελείο και τον... ΣΕΒ

00:01 - 27 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Η αγορά βλέπει ανασχηματισμό στο οικονομικό επιτελείο και τον... ΣΕΒ
Οι βιομήχανοι, με νέα διοίκηση, αναμένεται να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Ρόλο στην κυβέρνηση για τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου.

Πολιτική ομαλότητα με διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με άνοιγμα προς τα αριστερά και την δεξιά του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δημοκρατίας και ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου με την ανάθεση ρόλου στον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου, ενώ σημαντικό ρόλο στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να παίξει και η νέα ηγεσία του ΣΕΒ υπό τον κ. Θ. Φέσσα, εκτιμούν κορυφαία στελέχη Ελληνικών επιχειρήσεων και εισηγμένων.

Eιδικά για τον ΣΕΒ ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει ο κ. Ε. Μυτιληναίος, ο κορυφαίος Έλληνας manager κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, ο κ. Πάνος Μαρινόπουλος, ο κ. Κώστας Αντωνόπουλος, ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και η κυρία Σοφία Εφραίμογλου.

anashimatismo260514 

Το μήνυμα με το... μισογεμάτο ποτήρι του εκλογικού μηνύματος πέρασε χθες στην αγορά οδηγώντας τον γενικό δείκτη προς τις 1.200 μονάδες ενώ και η απόδοση των Ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στα επίπεδα του 6,2%, δίδοντας την αίσθηση ότι η πολιτική ομαλότητα αποτελεί τη βάση για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και να μειωθούν οι φόροι  και η γραφειοκρατία για τους επενδυτές.

Και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ζήσαμε έκτακτες οικονομικές ανάγκες, αλλά τώρα υπάρχουν τα περιθώρια για να χαλαρώσει η σφιχτή εισοδηματική πολιτική. Χωρίς να είναι βέβαιο αν τα ήδη υπάρχοντα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα παραμείνουν στις θέσεις τους, το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία, έδωσε περιθώρια για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και πίστωση χρόνου  στην κυβέρνηση. Η ίδια πηγή μάλιστα, εκτιμά ότι μπορεί να μην υπάρξει πρόβλημα ούτε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ οι απειλές Τσίπρα για τις ιδιωτικοποιήσεις γίνονται μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η συσπείρωση στο κόμμα του, τη στιγμή που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιάσει "ταβάνι" και βαίνουν οριακά μειούμενα, για δεύτερη εκλογική φορά μέσα σε διάστημα δύο ετών.

anashimatism260514 

Παρότι νίκησε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για υψηλά ποσοστά, δηλώνει στο Bloomberg ο Zsolt Darvas, του έγκυρου think tank Bruegel. Όπως σημειώνει ο Darvas, οι κυβερνητικοί εταίροι διατηρούν το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψή του, η επόμενη μέρα θα φέρει πιο λαϊκιστικά κινήματα αλλά και πιο λαϊκιστική ρητορική από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά απομακρύνει τα σενάρια κατάρρευσης της κυβέρνησης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η Nomura αναφέρει από  την πλευρά της πως παρά την ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν βελτίωσε τις επιδόσεις του έναντι των εκλογών του Ιουνίου 2012. Και αυτό, ενώ εξακολουθεί να προσελκύει μεγάλο μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας, η οποία είναι κυρίαρχη στις ευρωεκλογές. «Αυτό ενισχύει το σενάριο της αδιατάρακτης πολιτικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενδεχομένως έως την εκλογή Προέδρου το πρώτο τρίμηνο του 2015”, σημειώνει η Nomura.

Χρηματιστήριο

Ωστόσο, η πορεία της αγοράς δεν αναμένεται να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, τουλάχιστον την τρέχουσα εβδομάδα.  Πέρα από τις μετεκλογικές αναγνώσεις, η εβδομάδα αυτή θα είναι ισχυρά φορτισμένη από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών κυρίως του MSCI και δευτερευόντως του FTSE. Θυμίζουμε την προσθήκη της Eurobank και στους δύο δείκτες, την διαγραφή των Ελληνικών πετρελαίων από το δείκτη MSCI,  την  είσοδο της Βιοχάλκο στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και την διαγραφή των Frigoglass και Σωληνουργία Κορίνθου.

Ολοκληρώνεται τέλος η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες ανακοινώσεις από: Ελληνικά Χρηματιστήρια (26/5), Φουρλής, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου (27/5), Εθνική τράπεζα, Eurobank, Geniki bank, Motoroil (28/5), Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha bank (29/5), Τράπεζα Πειραιώς ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ (30/5) ενώ στις 27/5 διεξάγονται οι Γενικές Συνελεύσεις των θυγατρικών του ομίλου της Βιοχάλκο.

anashimatis260514

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 27 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.