ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Αντίδραση 2,27% ποντάροντας στην απομάκρυνση του σεναρίου των εκλογών

17:26 - 26 Μαϊ 2014 | Οικονομία
X.A.: Αντίδραση 2,27% ποντάροντας στην απομάκρυνση του σεναρίου των εκλογών
Κέρδη 10,06% σε πέντε συνεδριάσεις, μεγάλη πτώση για ΕΥΔΑΠ άνω του 7%, καθώς το ΣτΕ μπλόκαρε την ιδιωτικοποίησή της.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α. και κέρδη πάνω από 10%, με σημαντικότερο νέο το γεγονός ότι η χώρα, παρά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που τα ποσοστά της Ελιάς εμφανίζονται ενισχυμένα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και με την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να αυξάνεται κατά δύο ή τρεις έδρες.

 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.197,71 μονάδες και με άνοδο 2,27%, ενώ οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 180 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα ικανοποιητικές αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι Λονδίνο και Wall ήταν σήμερα κλειστές.

 

Ταυτόχρονα, η αγορά, που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις αναμένει κινήσεις συσπείρωσης τόσο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά μάλιστα τη συντριπτική ήττα της ΔΗΜΑΡ, όσο και στην Κεντροδεξιά, μετά τη συρρίκνωση του ποσοστού των Αν.Ελ. και την αύξηση των ποσοστών του συντηρητικού ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με στελέχη σε εισηγμένες, το μήνυμα των εκλογών ήταν καρότο και μαστίγιο για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

 

Η διαπραγμάτευση του χρέους, σύμφωνα με τους ίδιους δεν μπορεί να γίνει απερίσκεπτα, να κάνουν δηλαδή τη δουλειά πολιτικοί που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποια είναι η πορεία της χώρας στο μέλλον, αν θα είναι δηλαδή, εντός ή εκτός ευρώ.  Κι επειδή πολλά ακούγονται για τον ανασχηματισμό, η αγορά θα ήθελε παραμονή του κ. Ι. Στουρνάρα στο καίριο πόστο της ευθύνης  των διαπραγματεύσεων, αφού η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιουνίο και να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο μετά τα Ευρωπαϊκά stress tests, όπως άλλωστε έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο πρωθυπουργός.

 

Κλίμα σταθερότητας αποπνέει και η κίνηση της αγοράς τη Δευτέρα, στην πρώτη μετά τις ευρωεκλογές συνεδρίαση του Χ.Α. η Εθνική ανέκαμψε με φόρα, καταγράφοντας κέρδη μεγαλύτερα του 5,6%, στα 2,42 ευρώ, η Alpha 3,03% και η Eurobank 2,37%, στα 0,68 ευρώ και 0,389 ευρώ αντίστοιχα. Κόπωση για την Πειραιώς μετά την άνοδο του περασμένου διαστήματος, υποχωρώντας μέχρι το 1,66 ευρώ, για να κλείσει τελικά με κέρδη 1,18%, στο 1,72 ευρώ. .

Από εκεί και πέρα οι επενδυτές γυρίζουν και στα υπόλοιπα χαρτιά του 25άρη, εκτός των τραπεζών, με την MIG να ενισχύεται πάνω από 4,2% καθώς ανέλαβε το management του Ερρίκος Ντυνάν, όπως πρώτο είχε το «R», ΕΛΠΕ 2,67%, Frigoglass 6,67%,OTE 4,7%, Jumbo 2,46%. Kέρδη 2,68% για τη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανησυχία πως η ιδιωτικοποίησή της θα πάει παραπίσω.  

 

Άνοδος πάνω από 6% για την Τέρνα Ενεργειακή, πάνω από 5% η άνοδος για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, 5,08% η ΓΕΚ/Τέρνα και 3,01% η ΕΧΑΕ.  Μεγάλη βουτιά 7,14% για την ΕΥΔΑΠ μετά την απόφαση του ΣτΕ που μπλοκάρει την ιδιωτικοποίησή της, ενώ ανάλογη εξέλιξη φοβάται η αγορά ότι θα υπάρξει και για την ΕΥΑΘ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.